Maria Hessel, som äger Segersgärde ihop med Bo Petersson, har en vision om att det nya området på sikt ska bli som på andra sidan vägen, där gräset är fint kortbetat ända ner mot vattnet.
Men korna har inte varit så många veckor vid de nya våtmarkerna än, så det tar ett tag.
Nyligen var det invigning av det åtgärdade området. På plats fanns kommunfolk från både Västervik och Oskarshamn och representanter för länsstyrelsen.
Under projektets gång är det folk som har hört av sig till länsstyrelsen och frågat vad som händer och varför de gräver i naturreservatet.
Jerry Svensson, förvaltare, konstaterar att det är många människor som rör sig i naturreservatet. Han är öppen för att utveckla anordningar för friluftslivet framöver, men säger att de först ville komma igång med hävden, alltså betet runt de nya våtmarkerna.
I stället för ett djupt dike, som var svårt för djuren att beta vid, finns det nu ett vattendrag som slingrar sig fram, plus våtmarker som speglar himlen.
Syftet är dels biologiskt: att det blir bättre för djur och växter i området, men det fångar också upp vattnet vid höga flöden till följd av klimatförändringar och minskar läckaget av näringsämnen till Gamlebyviken.
– Det blir även trevligare för folk som vill se lite fin natur, säger Anders Fröberg, vattensamordnare på Västerviks kommun.
För markägarna har det varit viktigt att området runt våtmarkerna kan fortsätta brukas som åkermark. Grävmassor från projektet har därför lagts på marken intill. Den odlade marken är visserligen mindre nu än förut, men bättre.
Den exakta utformningen av vattendraget och våtmarkerna har diskuterats noga, där såväl markägare som arrendatorer och myndighetsfolk har deltagit.
För arrendatorerna har det varit viktigt att sidorna på vattendraget blev flacka, så att inte djuren fastnar där.
– Det har varit intressant att kunna följa det hela och vara med och påverka, säger Maria Hessel.
Projektet har till största delen finansierats med statliga medel.
– Kommunen får inte investera i annans mark, förklarar Gun Lindberg, som är hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun och en av dem som deltog i invigningen.
Däremot får kommunen medverka med råd och stöd genom sin personal, vilket också har skett.
Och intresset utifrån har varit stort.
– Vi har haft flera studiebesök, medan vi har hållit på med projektet, säger Anders Fröberg.