Områdeschefen: "Kritiken är flera år gammal"

Bristerna som uppdagades för snart två år sedan på äldreboendet Vapengränd är åtgärdade. Det säger områdeschefen Annica Mässing.

Vapengränd i Västervik, ett av de två kritiserade boendena. Den lex Sarah-anmälan som tidigare i vår ledde till avstängning av personal på ett boende i kommunen, rör dock varken Vapengränd eller Lindögården.

Vapengränd i Västervik, ett av de två kritiserade boendena. Den lex Sarah-anmälan som tidigare i vår ledde till avstängning av personal på ett boende i kommunen, rör dock varken Vapengränd eller Lindögården.

Foto: Ellinor Harrysson/arkiv

Västervik2021-05-20 18:00

IVO riktar kritik mot socialnämnden och kommer att fortsätta granska nämndens arbete framöver också. Hur ser du på den kritiken?

– Vi har väl alltid saker som vi behöver utveckla och bli bättre på. Det IVO är kritiska till nu är det systematiska kvalitetsarbetet och att vi kanske inte är så bra på att följa upp och det är därför IVO har öppnat ett nytt ärende kring det, säger Annica Mässing, områdeschef för bland annat Lindögården och Vapengränd.

Hon berättar att det sommaren 2019 lämnades in en Lex Sarah-anmälan som rörde Vapengränd och att det ledde till att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjorde en tillsyn på boendet.

– Vi har i efter hand analyserat vad som hände, gjort handlingsplaner och haft flera uppföljningar sedan dess. Nu fungerar det väl på Vapengränd, säger Annica Mässing.

Hon poängterar att båda de boendena åtgärdat de brister som anmäldes för två år sedan.

– Kritiken mot de båda boendena är några år gammal och IVO har avslutat ärendena som gäller Lindögården och Vapengränd.

Vad har ni gjort för åtgärder hittills på Vapengränd?

– I sådana här fall handlar det om brist i kommunikation, information och dokumentering och så var det även i de här fallen. Det handlade om bristande kommunikation åt alla håll och dokumentationsmissar där medarbetare inte hade gjort det som förväntats. Nu ser vi till att medarbetarna får stöd vid dokumentation. Vi har också jobbat vidare med kommunikationen mellan undersköterskor och sjuksköterskor, säger Annica Mässing och tillägger att Vapengränds sjuksköterskor och undersköterskor numera har en bra dialog.

Har ni kommit till rätta med bristerna?

– Ja det har vi, IVO har ju avslutat ärendet. Det här är ett kvalitetsarbete som vi arbetar med hela tiden, säger Annica Mässing som tycker att det är bra att det som blir fel lyfts fram.

I IVO:s handlingar framkommer det att personalen på Vapengränd inte får information om vad lex Sarah är, hur kommer det sig?

– Som enhetschef är man skyldig att informera en gång om året, ofta på ett personalmöte i början på året, men ibland är det inte säkert att man som medarbetare kommer ihåg det. Men jag vet att mina kollegor informerar. Sen kan det ju vara att man rekryterat personal senare och att man missat att gå igenom det. I så fall är det en brist för det ska man göra, säger Annica Mässing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!