Glutamat är ett kemiskt ämne som stimulerar hjärnan så att du upplever smakerna mer intensivt än normalt.
För livsmedelsindustrin är det en kassako som ökar försäljningen. Men för dig som konsument innebär tillsatserna inte bara en förhöjd smakupplevelse. Glutamat kan också orsaka alltifrån migrän och humörsvängningar till astma.
Under de senaste åren har glutamatens skadlighet uppmärksammats stort i till exempel USA där det är vanligt att restauranger lockar kunderna med att all mat som säljs är fri från glutamat. Även på turistorterna i bland annat Thailand finns det skyltar som upplyser om att det inte finns glutamat tillsatt i deras produkter.
I Sverige har ämnets farlighet debatterats till och från, men av allt att döma så har de flesta konsumenter inte tagit till sig varningarna. En orsak kan vara att svenska Livsmedelsverket tillåter användning av ämnet eftersom det är tillåtet inom EU, och därmed anses som ofarligt att använda. - Vi går på EU:s bedömning som pekar på att glutamat inte är farligt att äta i mindre doser, säger Evelyn Jansson Elfberg som är avdelningsdirektör på Livsmedelsverket. - Är man orolig över ämnet bör man naturligtvis undvika att köpa produkter som innehåller glutamat, vilket tydligt framgår i innehållsförteckningarna, säger hon och tillägger att Livsmedelsverket följer utvecklingen i andra länder. Skulle det komma fler rapporter och underlag som pekar på att glutamattillsatser skulle vara skadliga kan dagens hållning omprövas. För Bengt Ingerstam i Hultsfred, ordförande i konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan, råder det dock ingen tvekan om att glutamattillsatser borde förbjudas. - Jag kan förstå att livsmedelsindustrin använder sig av glutamat i hårt behandlade halvfabrikat. Proteiner får en mer köttig smak även om det inte finns något kött i matvaran. Eftersom ämnet stimulerar hjärnan luras konsumenten att tro att maten är av bra kvalitet. I själva verket är glutamat ett nervgift som kan orsaka allvarliga skador, säger han och hänvisar till internationella forskningsrön. Bland annat har forskare vid det japanska Hirosaki-universitetet kunnat påvisa att konsumtion av glutamat kan påverka kroppens nervsignaler. Detta har bland annat medfört att de thailändska myndigheterna förbjudit all form av glutamatanvändning i landets skolmat. - I Sverige finns fortfarande en stor andel producenter som struntar i riskerna och fortsätter att tillsätta glutamat. Enligt min mening spelar de rysk roulett med kundernas hälsa. Glutamattillsatserna innebär inte någon som helst nytta för konsumenterna, säger Bengt Ingerstam som efterlyser en ökad debatt i Sverige om glutamatets var eller icke vara.