Ombytta roller i familjeföretaget – sönerna har tagit över

På Gränsö slottsljusstöperi har sönerna Pontus och Mårten tagit över ledarrollerna. De fortsätter att utveckla traditionen, och satsar lokalt framöver.

Ebba von Geijer tillsammans med sina söner Mårten, 34, och Pontus, 42.

Ebba von Geijer tillsammans med sina söner Mårten, 34, och Pontus, 42.

Foto: Anna Erlandsson

Västervik2024-08-24 05:00

Nyheten i korthet

  • Familjeföretaget på Gränsö slottsljusstöperi i Västervik drivs nu av bröderna Pontus och Mårten von Geijer, som tog över verksamheten från föräldrarna Ebba och Ragnar för två år sedan.
  • Företaget fokuserar på traditionell ljusstöpning och har utvecklat nya produkter som braständare av överblivet stearin. De planerar att utveckla verksamheten, med fokus på e-handel och försäljning i butik.
  • Bröderna värderar familjens samarbete och förmåga att undvika konflikter i arbetsmiljön. De ser dock framtida utmaningar i att hitta ny arbetskraft när föräldrarna inte längre arbetar.

För två år sedan tog Pontus och Mårten över företaget från föräldrarna Ebba och Ragnar. Båda arbetar kvar, men nu som anställda. Den dagliga driften har lämnats över till sönerna.

– Den största skillnaden är att jag har mer ansvar och jobbar mer med utveckling nu, säger Mårten. Vi har till exempel tagit fram braständare av överblivet stearin och utvecklat vår e-handel.

– Och det är mer kundkontakt, fyller Pontus i. Vi har ett brett sortiment med specialljus. Företagskunder, som till exempel Svenskt Tenn, beställer ljus med särskilda dimensioner. 

Han berättar att de inte är ensamma om att stöpa på gammaldags vis, men att det nog är helt unikt att ha en så utbredd tillverkning av raka ljus.

Vad tänker ni om framtiden?

Pontus:

– Vi har funderat på hur vi kan expandera. Det finns ingen utbildning till ljusstöpare, och det tar lång tid att lära sig.

– Jag skulle säga att det tar tio år att behärska ljusstöpningen som vi gör.

– När Ebba och Ragnar inte jobbar kommer vi vara halva arbetsstyrkan. Det kommer bli en utmaning att anställa. Vi kommer få tänka om.  Västervik kommer vara i fokus, med inriktning på butiken och e-handel.

undefined
Ebba von Geijer tillsammans med sina söner Mårten, 34, och Pontus, 42.
undefined
Det krävs koncentration. Mårten stöper raka ljus och är noga med att sänka ner och dra upp ljusen i ett lugnt och jämt tempo, så att de blir släta. Att stöpa de raka ljusen är hans expertområde. De är en stor del av sortimentet och bland de populäraste ljusen.
undefined
Pontus stöper ett av de festljus som han själv designat. Att forma ljuset är det mesta av arbetet, och det krävs lång erfarenhet för att kunna bedöma hur ljusmassan beter sig under olika förhållanden.
undefined
Ebba visar upp ett av de specialljus som Pontus designat och stöpt.
undefined
Spårö Båk är ett populärt motiv på de dekorerade ljusen. Bivaxdekorationerna görs av Ebba som har bakgrund inom måleri.
undefined
En av de innovationer som kommit till är braständare av sågspån dränkt i återbrukad ljusmassa.
undefined
På ett bord när entrén sitter skylten "vanliga ljus". Ebba förklarar att det är för att det är så många som kommer in och ber om att få köpa just vanliga ljus, det vill säga raka ljus som passar i de flesta moderna ljusstakar.
undefined
På väggen sitter ett gammalt foto från 1994. På bilden ser vi Ragnar, Ebba och fyraåriga Mårten som stöper ljus.
undefined
Gränsö slottsljusstöperi
undefined
Gränsö slottsljusstöperi

Båda sönerna är uppväxta med ljusstöpning. Verksamheten har sitt ursprung i Stockholm där Ragnars farmor stöpte ljus till välgörenhet. Ragnar fortsatte med traditionen och han och Ebba utvecklade sedan verksamheten med nya designer, vilket blev väl mottaget.

2010 flyttade de in verksamheten i lokalen på Slottsholmsvägen efter omfattande renoveringar. 

Hur är det att arbeta så tätt ihop med familjen?

– Det är viktigt att vi släpper jobbet på fritiden, att vi håller isär det. Vi pratar inte jobb när vi är lediga, förklarar Mårten. Jag flyttade hemifrån rätt tidigt, som 16-åring, det var ett sätt att få mer personligt utrymme.

– Vi umgås på olika sätt på jobbet och när vi är lediga. Vi är bra på att inte ha konflikter, säger Pontus.

Han fortsätter: 

– Allas åsikter värderas. Vi har alla våra expertområden, men alla kan göra allt. Det är nödvändigt för att det ska fungera.

Och att vara chef över sina föräldrar?

Mårten skrattar:

– Det går bra så länge de sköter sig! Men det gör de för det mesta. Man kanske har ett mjukare sätt mot varandra när det är ens familj.

– Ebba och Ragnar har ju varit chefer så de har förståelse, och alla har förtroende för varandra och vet att var och en gör sitt bästa.

undefined
Ljusmassan är en mix av stearin och paraffin av hög kvalité.
undefined
Lika viktig som ljusmassans sammansättning är för att ljuset ska bli bra är kvalitén på veken. Den är flätad på ett speciellt sätt och behandlad enligt noggranna metoder.
undefined
Tack vare den höga kvalitén på ljusmassan de använder så gulnar inte ljusen över tid. De tål också att stå framme i rumstemperatur utan att riskera att smälta och bli krokiga. Pontus visar ett ljus som är över 20 år gammalt men som fortfarande har kvar sin vita färg och vackra form.
undefined
I små skålar ligger det färgade bivax som Ebba använder när hon dekorerar ljus. Personliga ljus med en egen vald dekoration är populärt att köpa som present.
undefined
Det är inte bara ljusen som har egen design. Eftersom det är så ovanligt att stöpa ljus på det här gammeldagsa sättet behöver också alla tillbehör specialdesignas och tillverkas på plats. Här ett värmeskyddande och brandsäkert lock till kärlet med ljusmassa.
undefined
Ljusmassan är runt 63 grader varm och om det är kallt utankan Pontus ta ett värmande handbad innan han påbörjar sitt arbete.
undefined
Längs väggarna står olika typer av ljus uppställda.
Karta: Slottsholmsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!