Rekordhöga elpriser och krisrubriker till trots – risken för elbrist, eller effektbrist som det tekniskt sett egentligen heter, är inte särskilt stor i Västerviks kommun. Men den finns, och därför finns också en krisplan för om det skulle hända.
– I händelse av effektbrist blir vi beordrade av Svenska Kraftnät att släcka ner delar av nätet, säger Per-Erik Ekström, affärsområdeschef för elnät på Västervik Miljö & Energi.
Svenska Kraftnät har ett system som kallas styrel, som gör det möjligt att koppla från en del av förbrukningen för att säkerställa att samhällsviktiga funktioner upprätthålls. Kommuner och länsstyrelser har fått lista vilka verksamheter som är prioriterade. Det här dokumentet är dock hemligstämplat.
– Jag vet inte hur det ser ut förrän Svenska kraftnät ger oss ordern, det här är sådan information som inte får hamna hos främmande makt. Men sjukhuset är en uppenbar sak som prioriteras.
Och vad kan vara längre ner på prioriteringslistan?
– Tyvärr är det ju vanliga bostadskvarter. Att kunna tanka och handla mat är samhällsviktigt, precis som äldreomsorg, men vanliga bostadskvarter är inte samhällsviktiga.
Det finns dock flera planer som aktiveras innan sådana här drastiska åtgärder vidtas. Svenska Kraftnät har upphandlat reservkraft från Karlshamnsverket, och man har också avtal med stora industrier som tillfälligt kan gå ner i produktion om det skulle behövas. Per-Erik Ekström är inte särskilt orolig för att Västervik och Sverige ska drabbas av effektbrist i framtiden.
– Det är inget jag ligger sömnlös för. Men risken finns absolut, om vi skulle ha en lång och ihållande kyla. Vi har tagit bort så mycket av vår baskraft (framför allt kärnkraft). Det finns alltid en liten oro för vad vi ska ersätta den med. Sol- och vindkraft är intermittent kraft, den finns bara när solen lyser eller när det blåser. I Sverige har vi ganska mycket vattenkraft, så vi har ändå goda förutsättningar. Men om vi ska klara av omställningen till ett fossilfritt samhälle måste vi ha mer baskraft.
Kan fler vindkraftverk i Västervik påverka om det blir effektbrist eller inte?
– Det här är en nationell fråga, men effektbrist uppstår en dag när det inte blåser. Däremot är vindkraft billig att producera, och ju mer solel och vindkraft som produceras, desto mer fluktuerande blir elpriserna. Det har även funnits tillfällen i Sverige, men framför allt i Danmark, då vi haft negativa elpriser. Då behöver elproducenten betala för att producera elen.
En av orsakerna till de höga elpriserna just nu är en bristande överföringskapacitet. I Västervik är just detta inget problem. Vi har nära till kärnkraftverket i Oskarshamn, och vi gynnas också av strömkabeln mellan Gotland och fastlandet, som går från Händelöp. Gotland har ingen egen elförsörjning utöver vindkraft, så när det inte blåser måste det finnas en stabil energikälla från fastlandet.
– Därför finns det ett starkt regionnät här, vilket vi kan åka snålskjuts på.
Påverkar de höga elpriserna Västerviks kommuns ekonomi?
– Kommunkoncernen Västervik har långa elavtal, och drabbas i det korta perspektivet inte alls. De som drabbas nu är de kommuninvånare som inte har bundna elavtal.
Blir de höga elpriserna långvariga skulle det dock kunna drabba Västerviks kommun på sikt.