I september konstaterades det första fallet någonsin av afrikansk svinpest i Sverige. Än så länge har smittade grisar inte hittat någon annanstans än i Fagersta och Norbergs kommunen i Västmanland – men oron finns förstås att sjukdomen ska sprida sig.
Om smittade svin skulle hittas i Västerviks kommun finns en särskild rutin, som enheten för räddningstjänst och samhällsskydd tagit fram.
– Den togs fram 2001, av samma anledning som man tar fram pandemiplaner och andra krisplaner, säger Joakim Jansson, som är räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.
I rutinen framgår det att det skulle bli förbjudet att beträda det område där ett smittat vildsvin hittats. "Det kommer med all sannolikhet också rent fysiskt behöva spärras av för att hindra vildsvin att ta sig in och ut ur området", står det i rutinen.
I praktiken handlar det om att stängsla in marken.
Området som kallas "den inre zonen" är stort – flera tusen hektar – då tanken är att vildsvinen inte ska störas så att de vandrar iväg, utan stannar där. Möjligheten att till exempel plocka svamp, vandra, jaga eller jobba i området försvinner, eftersom både allemansrätt och brukarrätt upphör.
– Det kan påverka kommunens besöksnäring, skogsnäringen, jakt, fiske och rekreation. Det skulle påverka kommunens medborgare, konstaterar Joakim Jansson.
Hur stor är risken att vi får ett utbrott av svinpest i Västervik?
– Att sätta en procentsats är omöjligt. Men det är klart att det finns en risk. Det behöver inte vara så att det är smittan från Fagersta och Norberg som tar sig hit, det kan också vara någon som köpt kött utomlands, och har lagt det i skogen så att ett djur kommer åt det.
Under månaderna efter ett eventuellt fynd pågår en intensiv jakt, då man också "destruerar" alla kadaver som hittas. Efter det måste man ta prover, vilket kan ta ytterligare flera månader. Ett drabbat område kan förhoppningsvis friskförklaras 13-18 månader efter konstaterad smitta, enligt kommunens rutin.
Vad kan man som allmänhet göra för att minska risken att vi får hit afrikansk svinpest?
– Tänk på att inte vara i områden där pesten finns. Har du varit utomlands och jagat, tvätta och sanera din utrustning innan du åker hem. Viruset finns i mat, så det är viktigt att man inte förlägger till exempel korv i skogen, så att vildsvinen kan komma och böka fram köttet i marken. Det gäller även i trädgårdar.