Om Stenhamra: "En extremt komplex plats att bygga på"

Snart kan Stenhamraparkeringen i Västervik vara ett minne blott. Nu har nämligen kommunen börjat förbereda för ett framtida bostadsområde på platsen.

Det pågår också en naturvärdesinventering eftersom en del av området som ska få en ny detaljplan består av ett grönområde.

Det pågår också en naturvärdesinventering eftersom en del av området som ska få en ny detaljplan består av ett grönområde.

Foto: Karin Hertz

Västervik2023-10-07 21:00

Detaljplanearbetet har dragit i gång för Stenhamra. Många undersökningar sker samtidigt och det är många olika typer av hänsyn som måste tas.

undefined
Just nu borras det för fullt i marken på Stenhamraparkeringen i Västervik. Planarkitekten Johan Delvert på Västerviks kommun kan nu avslöja att arbetet med en ny detaljplan för området har startat.

– Det här är en extremt komplex plats att bygga på. En tredjedel av parkeringen ligger lägre än 2,8 meter, så den delen av området måste säkras för översvämningar eller så behöver marken höjas upp, säger Johan Delvert som är ansvarig planarkitekt på Västerviks kommun.

Men det är mer saker att tänka på än närheten till Gamlebyviken för den som vill bygga på platsen. 

undefined
Planarkitekten Johan Delvert och hans kollega Rickard Ljunggren var på plats för att prata lite med geoteknikern Stefan Löfgren som undersöker marken på Stenhamraparkeringen. Han ska borra på 20 platser. Med sig har han en geoteknisk borrbanvagn.

Just nu pågår exempelvis en geoteknisk undersökning av området. Geoteknikern Stefan Löfgren, som i förra veckan undersökte marken kring silon i Gamleby, ska den här veckan borra i marken på Stenhamraparkeringen. 

Totalt ska han undersöka marken på 20 olika platser.

– I Gamleby gjorde vi en stabilitetsutredning på grund av skredrisken. Här rör det sig snarare om en grundläggande geoteknisk undersökning som bland annat innebär att jag undersöker jordlagerföljden och borrar och ser hur långt det är ner till berget, säger Stefan Löfgren.

undefined
Hur det blir med framtida centrumnära parkeringsplatser om Stenhamraparkeringen försvinner är än så länge oklart.

Syftet med undersökningen är att säkerställa att marken är lämplig att bygga på.

– Just på den här platsen är det ganska mycket lera i marken och då är den här undersökningen extra viktig att göra, särskilt med tanke på det som nyligen hände utanför Stenungsund, säger planarkitekten Johan Delvert.

Han tänker på skredet som skedde på E6 utanför Stenungsund i slutet av september.

undefined
Vid Stenharmaparkeringen ligger även kommunägda Gula villan, även kallad Flinkska villan, som är omgiven av en stor parkliknande fruktträdgård. Även den här ytan ingår i det nya detaljplaneområdet.

Det är inte bara Stenhamraparkeringen som kan komma att bebyggas i framtiden. Även Gula villan, som är omgiven av en parkliknande fruktträdgård, ligger inom det område som ska få en ny detaljplan. Därför genomförs också en naturvärdesinventering för att undersöka vilka naturvärden som behöver tas hänsyn till. 

– Dessutom angränsar Stenhamra till trähusbebyggelsen på Gamla norr som är av riksintresse för kulturmiljövård, säger Johan Delvert. 

undefined
Stenhamraområdet gränsar till kvarteren kring Sankta Gertruds kyrka. De är av riksintresse för sina kulturmiljövärden och det är också något som måste tas hänsyn till om Stenhamra ska bebyggas. Därför görs en kulturmiljöutredning, berättar planarkitekten Johan Delvert.

Därför görs också en kulturmiljöutredning. Syftet med den är att se till att den nya framtida bebyggelsen tar hänsyn till omgivande byggnader och passar in i stadsmiljön.

– Vi behöver bland annat titta på något som kallas betydande olägenhet. Det kan exempelvis handla om hur mycket de befintliga byggnaderna i närheten skulle skuggas av den nya bebyggelsen, säger Johan Delvert. 

undefined
Stenhamraparkeringen undersöks just nu av en geotekniker som ska borra i marken på 20 ställen.
undefined
Det pågår också en naturvärdesinventering eftersom en del av området som ska få en ny detaljplan består av ett grönområde.
undefined
Planarkitekten Johan Delvert går för att prata med geoteknikern Stefan Löfgren på konsultföretaget Awer som genomför de geotekniska undersökningarna på platsen.
undefined
Planarkitekten Johan Delvert på Västerviks kommun är ansvarig för arbetet med detaljplanen för Stenhamraområdet.
undefined
Stenhamraområdet gränsar till villaområdet Reginelund.
På gång på Stenhamra

Samråd: Allmänheten kommer få tycka till om detaljplanen sommaren 2024, enligt en preliminär tidsplan.

Den nya detaljplanen beräknas vara klar: 2025 eller 2026. "Exakt när är svårt att säga. Det beror på vilka synpunkter vi får på samrådsförslaget och vilka ytterligare utredningar vi behöver göra", säger planarkitekt Johan Delvert.

Kommunen tycker att Solhemsgruppens förslag "ligger i linje med den önskade utvecklingen" och kommer ge företaget möjlighet att köpa marken så småningom.

Karta: Stenhamra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!