- Erfarenhetsmässigt är det 80 procent som följer med till den nya arbetsgivaren och 20 procent som stannar kvar, när man konkurrensutsätter, säger kommundirektör Carl-Magnus Mårheden.
Blir det lika många i Västerviks kommun, kan de som stannar kvar erbjudas andra jobb inom kommunen.
- Men är det en större andel som vill vara kvar hos kommunen, ökar risken att vi ska behöva säga upp, säger Mårheden.
- Jag känner en tilltro till underlaget och prövningen som har gjorts. Man måste ta processen som den kommer nu, säger Christin Rampeltin Molin (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
- Vi yrkade avslag, säger Tomas Kronståhl, (S). I ett sådant här ärende är det viktigt med ett underifrånperspektiv och det finns inte i det här fallet. Jag har svårt att se orsaken till konkurrensutsättning när merparten vill vara kvar i kommunen. Omsorgstagarna är de mest utsatta som verkligen behöver kontinuitet vad gäller personal, boende och verksamhet. Den kontinuiteten riskeras nu.
- Sådan här kärnverksamhet vill vi inte privatisera, vi hade hellre sett att det blev en självstyrande enhet i Gamleby.
Den berörda enheten drog över sin budget förra året med omkring 2,5 miljoner kronor. I den prövning som har gjorts, inför beslutet att konkurrensutsätta verksamheten, är bedömningen att det går att effektivisera en del, men Carl-Magnus Mårheden kan inte säga något belopp. Det får upphandlingen utvisa.