Det ser inte ut att bli någon nybyggd skola. Istället jobbar konsultföretaget Sweco med att undersöka om tre andra alternativ är realistiska:
• Att låta Ludvigsborgsskolan bli stadens enda högstadieskola. I dag har skolan 320 elever. Vad skulle krävas för att kunna ta emot ytterligare 380 elever?
• Att en av de befintliga f-6 skolorna istället får bli en högstadieskola.
• Att en av f-6-skolorna utökas och även får ett högstadium.
På tisdagen fick politikerna i kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden en delrapport. Alla grundskolor i Västervik har gåtts igenom för att se om de kan vara lämpliga för att antingen bli en ny högstadieskola eller f-9-skola.
– Man har lagt fram för- och nackdelar för varje skola, säger barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.
Det man bland annat tittat på är skolans läge i staden. Hur ser trafiksituationen ut med tanke på att det kan bli ytterligare flöden av elever som antingen ska ta sig till skolan själva eller skjutsas dit? En annan fråga som beaktats är friytorna: Det vill säga skolgårdarna. Inte minst om man vill skapa en f-9-skola, där det även finns yngre elever, är det viktigt att det fortfarande finns bra ytor kvar för eleverna.
Så vad har konsulterna kommit fram till? Man pekar inte tydligt ut vilka skolor som lämpligast att gå vidare med. Alla skolor verkar ha sina utmaningar.
En lekman som läser igenom den presentation som gjordes vid mötet konstaterar till exempel att Sweco bedömer att spåret att låta Ludvigsborgsskolan bli den enda högstadieskolan är möjligt. En annan skola som verkar ha jämförelsevis bra möjligheter för högstadium är Skogshagaskolan. En skola som Näktergalen i Piperskärr har inte ett optimalt läge i staden. Lidhemsskolan har redan idag begränsade friytor och är omgiven av bebyggelse. Att växa skulle bli svårt.
Förvaltningschefen Magnus Bengtsson trycker dock på att man inte ska ta konsultföretagets olika graderingar för bokstavligt. Närmast ska politikerna peka ut en mindre grupp skolor som ska utredas djupare.
– Det kan vara så att en skola har stora utmaningar på ett visst område men att man kommer fram till att det finns andra skäl som talar för att man ändå ska gå vidare med den skolan, säger Bengtsson.
När ska utredningen vara klar?
– Till årsskiftet är det sagt, men det är en väldigt tajt tidsplan. Det kan bli senare än så, säger Magnus Bengtsson.