"Om det finns problem beror på vem man pratar med"
VT:s artikel om situationen på barn- och utbildningskontoret har mött starka reaktioner. I dag ger arbetsgivarsidan sin syn på saken.
Substans. "Det finns ju substans i det här, det är ingen tvekan, men nu utsåg man en syndabock och det känner sig många upprörda för," säger personalkonsulenten Göran Fuchs. Han säger att han har en känsla av att de flesta på barn- och utbildningskontoret inte ställer sig bakom den bild som VT förmedlat där kritiska medarbetare rensas ut från barn- och utbildningskontoret.Foto: Anders Steiner
Foto:
- Det finns ju substans i det här, det är ingen tvekan, men nu utsåg man en syndabock och det känner sig många upprörda för. Det är inte min bild att de flesta känner att "det var bra att det här kom upp i ljuset". Säkert finns personer som tycker så, men det känns inte riktigt rättvisande att det finns en chef som rensar ut, säger Göran Fuchs, personalkonsulent på barn- och utbildningskontoret.
Han är noga med att påpeka att det inte rör sig om en omplacering utan en förflyttning av medarbetaren.
Den person som har förflyttats har fått höra anklagelser om att "läcka" information. Men Göran Fuchs säger att det hela tiden funnits en tydlighet att det är en rätt att prata med pressen.
- Det får inte finnas ett spår av sådana misstankar. Om det finns någon som antyder det så är man fel ute, säger Conny Jansson.
Inte desto mindre gick det rykten om att den förflyttade personen läckt information.
- "Läckt information" kan låta som om vi har några hemligheter. Men det kändes som om det kom ut saker som vi borde prata om på kontoret. Det har med den här organisationen att göra, människor är osäkra om vad de kan säga på kontoret, säger Göran Fuchs.
Finns det kommunikationsproblem?
- Det finns de som har sagt så. Basrevisionen från i somras skrev som kommentar att det finns ett antal människor som inte vill jobba enligt den nya organisationen, med tillägget att jobbar man i en organisation så får man finna sig i den policy som finns.
Så kärnan i det här är den nya organisationen. Människor blir osäkra och vet då inte om de kan prata inom kontoret. Är det så?
- Det beror på vem man pratar med. En del gillar inte den nya organisationens förändringar och då känner de att de inte kan prata inom kontoret.
En källa har sagt till VT att Lena Karlberg "rensar ut personal med akademisk utbildning", det är en bild som Göran Fuchs inte känner igen.
- Man får intrycket av att omorganisationen lett till en utrensning, men det skulle vi inte kalla det. Arbetsrättsligt är det inte möjligt.
När det gäller det specifika ärendet med den förflyttade personen säger han:
- Vi såg båda parter att det inte fanns möjlighet att gå vidare. Facket bedömde att det var en fråga där arbetsgivaren har vägande skäl till att göra så här.
Syftet med de förhandlingar och den överenskommelse som gjorts har varit att komma överens och kunna gå vidare, det finns "ingen anledning att gräva i den här frågan".
- Vi var överens om att vi inte ska tala om detta. Om vi gör det så bekräftar vi bara en sådan bild, säger Göran Fuchs och konstaterar att facket valde att inte gå vidare med det här.
- Hela meningen har varit att inte skada någon. Det har jag sett som kommer in från sidan att det verkligen varit en ambition, säger Eva-Carin Öhlin som är kommunens personalchef.Fotnot: VT har varit i kontakt med Lena Karlberg. Hon befinner sig utomlands och säger att hon vill avvakta med att uttala sig tills hon är åter i Västervik och kan vara förberedd och bemöta kritiken sakligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!