I förra veckan berättade vi att Bökensvedsprojektet står inför en omstart. Projektet, som bland annat innehåller en tillbyggd och renoverad simhall och flera nya idrottsanläggningar, har inte fortskridit i den takt man väntat sig.
Samtidigt har det blivit tydligt att det finns en stor politisk oenighet om hur projektet ska genomföras. Sverigedemokraten Tommy Ivarsson tycker att en stark privat aktör bör släppas in projektet på ett tidigt stadium för att kunna bidra med finansiering. Moderaten Jon Sjölander menade i en debattartikel den 1 oktober att ett skäl till att projektet inte tagit fart är att det inte funnits någon tydlig beställning från kommunledningens sida: Vad är det man vill åstadkomma?
Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) tycker att kritiken är orättvis:
– För den som tror att projektet inte går framåt rekommenderar jag att besöka Bökensved. Där pågår arbetet med helt ny bassäng till simhallen för fullt. Enligt de senaste rapporterna jag fått så fortlöper arbetet enligt plan.
I maj 2018 presenterades en vision för ett framtida Bökensved. Då lät det storslaget. Till ytan är Bökensved lika sort som Globenområdet i Stockholm. Genom att förtäta området skulle en helt ny stadsdel med uppgraderade idrottsanläggningar, bostäder och ytterligare en skola byggas.
Genom smart planering skulle de olika delarna i projektet kunna dra nytta av varandra, till exempel med energilösningar eller genom att dela utrymmen. Några delar i projektet brådskade. Simhallen har betraktats som uttjänt. Ishallen håller nästan bokstavligt talat inte måttet för allsvenskt spel.
Sammanlagt uppskattades kostnaden för projektet till runt en miljard kronor.
Dan Nilsson säger att kommunen redan då stod på det klara med att det skulle ta tid att genomföra projektet:
– Vi har aldrig sagt att vi ska bygga på allt på en gång.
Han menar att den politiska oenigheten har skadat projektet. Alla tycks eniga om att Västerviks kommun inte har resurser eller ekonomi att bygga och äga allt själv. Frågan är när och hur man ska involvera privata aktörer:
– Det underlättas inte av att det finns en part som vill att vi ska sälja ut hela området till en extern entreprenör. Bökensved ska vara en plats för alla Västerviksbor. Kommunen kommer att ha en driftskostnad även om en privat entreprenör bygger. Vi kommer att få betala hyra och hyreskontrakten kommer att skrivas på lång tid.
Oppositionens argument är att alla de projekt som radats upp i Bökensvedsprojektet tillsammans kommer att kosta så mycket att kommunen ensam får svår att finansiera projektet inom en rimlig framtid.
Det betyder inte att Dan Nilsson utesluter andra aktörer i projektet. Han säger att det pågår samtal.
Vad är en rimlig tidsrymd för att förverkliga Bökensvedsprojektet?
– Det är svårt att säga. Skulle kommunen bestämma sig för att bara arbeta med Bökensved så tror jag att det ändå skulle handla om tio år. Men vi har ett antal andra investeringar som också måste genomföras. Till exempel äldreboendet i Gamleby och brandstationen i Ankarsrum.
Hur ska politiken komma fram till en gemensam vision?
– Det har varit en utmaning i det här projektet att vi i politiken har så olika inriktning. Det kanske vore bra om vi dömde av frågan, kanske i fullmäktige: Ska vi sälja ut området eller ska vi behålla rätten över området och kunna dela upp det i mindre delar?