Olyckan är vardag för Peter Hallberg

Få yrkesgrupper har olyckan så nära inpå som personalen på Västerviks brandstation. Från bränder till drunkningstillbud, trafikolyckor och inbrott - brandmännen rycker ut så fort larmet går.

Foto:

Västervik2005-07-28 00:25
- Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb. Det är toppen, säger brandmannen Peter Hallberg.
Han har jobbat heltid som brandman i ett och ett halvt år, men började på stationen redan 1996 som deltidsanställd.
- Ovissheten och variationen är det som lockar. Att inte veta vad som ska hända när jag går till jobbet, säger han.
Men samtidigt som brandmännen räddar liv och egendom är de själva en utsatt yrkesgrupp. Så sent som för några veckor sedan avled en brandman i Värmland av de skador han fick när brandbilen han körde åkte av vägen.
Och i maj 2003 omkom en rökdykare i Norrköping under arbetet med att släcka en brand på en krog i staden.

- Själv har jag inte drabbats av några skador, säger Peter Hallberg. Jag tror faktiskt inte vi har haft några allvarliga tillbud på stationen i Västervik, utan det är mest skrapsår.
- Men så går också mycket av tiden åt till olika övningar. Säkerheten är viktig, och övningarna tar nästan mer tid än själva utryckningarna, skrattar Peter Hallberg.
- Det är ju inte meningen att vi ska stryka med när vi arbetar, säger han.

Några allvarligare olyckor med många skadade har Peter Hallberg ännu inte ryckt ut till, men han är väl medveten om att ett sådant larm kan komma när som helst.
- Värst är det om barn är inblandade. Det tror jag alla inom brandkåren tycker, säger han.

När larmet går har brandmännen 90 sekunder på sig innan brandbilarna ska ha lämnat stationen. Utryckningarna kan gälla allt från större bränder till olika olyckor och inbrott.
- Vi är med på de flesta larm i kommunen. Vi åker med per automatik om det kan finnas människor skadade. Och går inbrottslarmet i kommunens lokaler åker vi dit också, säger Peter Hallberg.
För att rädda liv är snabbheten viktig. Att fort komma till en brandplats eller till ett drunkningstillbud kan vara avgörande för att rädda liv. Till sin hjälp har brandbilarna bland annat möjlighet att styra trafikljusen i staden.
- Med en enkel knapptryckning på vår radio kan vi i god tid slå om till grönt när vi kommer.

Brandkåren i Västervik gör varje år ungefär 650 utryckningar. Under 2004 gällde 54 av uttryckningarna trafikolyckor, med sammanlagt 45 skadade personer. I statistiken finns också en svårt skadad person vid en brand i en byggnad och ett allvarlig drunkningstillbud.
- När man arbetar tänker man inte så mycket. Det här är ju mitt jobb och det skulle vara omöjligt om man hela tiden gick och var rädd för att något skulle inträffa. Men jag är nog en helt annan person på jobbet jämfört med när jag är hemma, säger Peter Hallberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om