Olika knep för att undvika trängsel i stans butiker

Med hjälp av nummerlappar och huvudräkning. Så ska man se till att maxgränsen i butikerna inte överskrids.

Olof Molin som driver Ogräs befarar att de fysiska butikerna kommer att försvinna om krisen håller i sig. "Det är ju inget folk på stan", säger han.

Olof Molin som driver Ogräs befarar att de fysiska butikerna kommer att försvinna om krisen håller i sig. "Det är ju inget folk på stan", säger han.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2021-01-19 06:00

– Det är inget svårt alls att begränsa antalet kunder i butiken, för vi har ju nästan inga.

 Det säger Gustaf Molin som driver kläd- och designbutiken Ogräs i Västervik.

Han tycker att situationen känns hopplös just nu:

– Det senaste året har varit en katastrof, säger han.

undefined
Butikerna måste ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu är det en regel som kan kontrolleras.

Den 10 januari började den så kallade pandemilagen att gälla och i samband med att den trädde i kraft beslutade Folkhälsomyndigheten om nya skärpta föreskrifter som ansluter till den.

Det är bland annat butiker, gym och köpcentrum som fått nya förhållningsorder. Den som bedriver en sådan verksamhet måste beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att varje besökare ska kunna ha tio kvadratmeter till sitt förfogande.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

undefined
Susanna Nilsson och Anneli Erlandsson, Floristhuset, plockar fram vita orkidéer som kontrast till julens röda blommor. De har infört nummerlappar som ett sätt att motverka trängsel i butiken.

Gustaf Molin, Ogräs, menar att maxgränsen är ett ickeproblem. För hans del gäller max tolv kunder i butiken samtidigt, och så många är det aldrig, menar han.

Anneli Erlandsson och Susanna Nilsson på Floristhuset känner inte heller någon oro inför att inte kunna leva upp till reglerna.

– Vi har koll genom att själva räkna kunderna och så har vi infört nummerlappar för att undvika trängsel och köbildning framme vid kassan. Det underlättar ju och gör det naturligt för besökarna att sprida ut sig i lokalen, säger Anneli.

På Kicks i Tullporten Galleria har man möblerat om lite grand för att minska risken för trängsel. De långa borden har ersatts med fler mindre i stället. 

Vidare räknar man kunderna.

– Vi får ju be folk att vänta en stund med att komma in om det skulle bli för trångt, säger Ida André och Malin Lindgren.

De berättar att en annan åtgärd för att minska trängseln var att kedjan i år hoppade över mellandagsrean i de fysiska butikerna.

undefined
Camilla Eriksson, Din Sko, har gjort gångarna mellan borden fler och rymligare, för att motverka trängsel.

Camilla Eriksson, butikschef på Din Sko, håller också koll på antalet personer i lokalen genom att själv räkna kunderna.

– När stora sällskap kommer in kan det hända att man får be några av dem, som kanske bara är med som smakråd, att vänta utanför.  

Det är en ovan roll men det är ändå ytterst sällan man behöver agera ordningsvakt, menar hon.

Även hon har möblerat om lite grand i butiken. Borden står längre ifrån varandra än normalt sett, för att skapa större ytor för kunderna att röra sig på. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!