Olika generationers politiker mer lika än vad man kan tro

Arbetssätten är olika, men erfarenheterna lika.

Ung och arg eller gammal och rutinerad. Elin Lönn och Conny Tyrberg jobbar båda politiskt men på olika nivåer. VT sammanförde dem och lyckades faktiskt hitta en del likheter mellan dem. Foto: ANDERS STEINER

Ung och arg eller gammal och rutinerad. Elin Lönn och Conny Tyrberg jobbar båda politiskt men på olika nivåer. VT sammanförde dem och lyckades faktiskt hitta en del likheter mellan dem. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2004-03-11 01:00
Vad är det för skillnad mellan en centeraktiv medelålders man och en utomparlamentarisk engagerad ung tjej? Finns det några likheter? På vilket sätt är de olika? Vi sammanförde centerns Conny Tyrberg, och Elin Lönn, som är aktiv i feministgruppen Agera.
Hur definierar ni ordet politik?
- Åh, det var en svår fråga. Det är lättare att svara på frågor om sophantering. Att göra saker möjligt, svarar Conny Tyrberg.
Medan Elin Lönn svarar:
- Yttrandefrihet, att ha en chans att påverka.
På frågan vad en politiker är för någonting, så svarar båda i princip samma sak, att en politiker är någon som fått ansvar att föra fram folkets vilja.
De två jobbar inte på samma nivå. Elin kämpar för att kvinnor ska få det lättare i vardagslivet och mot vardagsorättvisor, medan Conny jobbar med att generellt och lokalt förbättra för alla. Fast man ser en tydlig likhet dem emellan varför de båda engagerar sig.
Elin började engagera sig för att hon var arg och ville förmedla ett budskap medan Conny gjorde det för att han ville uppnå global rättvisa. Conny började engagera sig i 20-årsåldern och Elin redan på högstadiet då hon gick med i Ung vänster, som hon senare lämnade för att hon inte tyckte att deras politik passade henne.
De anser båda att det borde vara mer debatter mellan unga och gamla så att segregeringen bryts ner. Detta eftersom man idag ser ett förakt mellan grupperna. Det bästa vore därför att komma ner på jorden och ha en debatt där politikern inte sitter upphöjd över de unga och tittar ner. I stället är det bättre att alla hamnar på samma nivå och att man beblandar sig med varandra, menar de.
De kan se likheterna mellan sig, att båda jobbar för en bättre värld och en ny världsordning. Skillnaden är att Elin är ung och arg, medan Conny är gammal och rutinerad.
Hur får man unga att engagera sig i partipolitik?
- Man bör engagera sig i befintliga partier för där får man fram sin vilja. Men man kan även engagera sig i intresseföreningar. Det finns inget bättre system, säger Conny.
- Man behöver inte vara med i ett parti för att vara politiker, svarar Elin. Man kan påverka på andra sätt. Framför allt lokalt. Man kan till exempel demonstrera utanför en pälsfarm för att få den att stänga.
- Inget parti passar mig. Ska jag vara med i ett parti krävs det att jag delar partiets politik till 100 procent. Något sådant parti har jag inte stött på.
Hur ställer de sig till civil olydnad och aktivism?
Elin menar att det kan vara ett sätt att framföra sitt budskap, men att det alltid är fel att förstöra för andra     hur arg man än är.
- Jag är centeraktivist, säger Conny.
De har båda två varit med i demonstrationer.
- Men alltid med tillstånd! poängterar Conny.
Men hur är det egentligen att vara ung politiker? Är det som det utmålas, att man aldrig blir tagen på allvar, att ens förslag blir utskrattade av äldre kollegor?
Både Elin och Conny har blivit utsatta för härskartekniker någon gång, metoder som används för att trycka ner andra människor.
Conny har blivit utsatt av politiska motståndare, framför allt i början av sin karriär.
- Men de har inte lyckats, till-lägger Conny med ett skratt.
För Elin är det värre. Att bli utsatt av vuxna, lärare, och jämnåriga killar är mer regel än undantag, enligt henne.
- Är det tungt att vara ung? frågar Conny.
- Ja, speciellt ung och tjej. Då blir du ofta utsatt, svarar Elin.
Men vad är egentligen feminism? Elin är ju aktiv feminist, och Conny växte upp på 60- och 70-talen då kvinnokampen började växa till.
- Jämlikhet, säger Conny. Lika villkor, ta fatt i det underskott som kvinnor har.
- Att inse att det finns ett kvinnoförtryck och vilja få bort det, replikerar Elin.
Men Conny är inte feminist. Inte på det sättet Elin definierar det i alla fall, säger han.
Conny kom in i kommunfullmäktige 1976, 25 år gammal. Men Elin skulle inte kunna tänka sig att sitta där. Hon tror inte att det är särskilt givande.
Har ni något tips till varandra?
- Du måste få jobba som du vill, säger Conny. Intressefrågorna kommer att växla, du kan bli antingen kommunalråd eller ordförande för en intresseförening. Det får tiden utvisa.
-Ta yngre på allvar. Till exempel i skolmatsfrågan, där vi inte har fått något stöd, säger Elin.
- Vi var tvungna att välja mellan att lägga ner skolor, ta betalt för kurslitteratur eller ta betalt för skolmaten på gymnasiet, försvarar sig Conny och berättar att de två första alternativen var otänkbara för honom.

Ordet politiker är kanske för de flesta ungdomar synonymt med en grå, kostymklädd gubbe. Men visst kan man bedriva politik även om man inte passar in i den ramen. I dag är det allt färre ungdomar som väljer att engagera sig partipolitiskt. I stället väljer de andra vägar, som aktionsgrupper och intresseföreningar. Inte desto mindre är det just politik de sysslar med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om