Olagliga skyltar blir trafikfara

All skyltning kräver tillstånd, men ändå poppar hemmagjorda skyltar upp som svampar ur jorden under sommarmånaderna.

Olaglig skylt. Att sätta upp skyltar längs med vägar utan tillstånd är olagligt och Vägverket försöker att åka runt och hålla rent i vägrenarna. Runt Västervik är de olagliga skyltarna inget större problem, men en och annan finns det... Foto: Elin Lundholm

Olaglig skylt. Att sätta upp skyltar längs med vägar utan tillstånd är olagligt och Vägverket försöker att åka runt och hålla rent i vägrenarna. Runt Västervik är de olagliga skyltarna inget större problem, men en och annan finns det... Foto: Elin Lundholm

Foto:

Västervik2007-06-22 00:25
Jordgubbar, honung eller loppis spelar ingen roll, vad det än gäller är det olagligt att sätta upp en skylt utan tillstånd.
- Otillåten skyltning längs med vägarna kan bli en trafikfara, säger Thomas Nilsson, trafikingenjör på Vägverkets lokalkontor i Kalmar.
- De kan leda till att trafikanterna missar viktigare budskap, som till exempel hastighetsskyltar eller varning för annan fara.

Sitter skyltarna inom vägområdet tar Vägverket helt enkelt bort dem. Vägområdet är den del närmast intill vägbanan som krävs för att vägen ska kunna hållas i gott skick och området kan variera mellan minst tre meter och upp till 15 meter i vissa fall.
Sitter skyltarna utanför det här området, men mindre än 50 meter från vägen krävs tillstånd av Länsstyrelsen, och det är markägaren i fråga som är skyldig att ansöka om tillstånd.
- Då kan vi inte bara ta bort skylten, men vi ringer och informerar om att skylten är olaglig och i de flesta fall brukar de då ta ner skylten, säger Thomas Nilsson.

Runt Västervik är de olagliga skyltarna ingen större problem, men de finns.
- Det är värre neråt Kalmar och Öland. Men vi ska ta en titt efter midsommar och se hur det ser ut, säger Åke Karlsson på Vägverkets driftsområde i Gamleby, som har hand om vägarna i Västerviks kommun.
Sätter man däremot upp en skylt på detaljplanerad mark så är det kommunens ansvar.
- Många försöker också komma undan med att sätta sin skylt mer än 50 meter ifrån vägen. Då kan vi inte göra så mycket, säger Åke Karlsson.
För det krävs tillstånd enligt naturvårdslagen, men det är mycket svårare att komma åt.
- Att se till att skyltarna är lagliga är också en rättvisefråga, tycker Thomas Nilsson.
- Det finns ju många som ansöker, och får tillstånd att ha en skylt, men då får de ju betala. Då är det ju inte rättvist om de som sätter upp skyltar utan tillstånd får ha sina kvar.

Att få en permanent vägskylt uppsatt kan vara ganska dyrt och Vägverket är väldigt restriktiva med tillstånden. Men det finns möjlighet att få en tillfällig skylt i stället. Det blir då betydligt billigare.
De är av vit plast i stället för att vara av reflekterande material och får bara sitta uppe en viss bestämd tid.

- Då blir skylten tillverkad enligt vägmärkesförordningen och uppsatt på ett sådant sätt att trafikanten känner igen sig, säger Thomas Nilsson.
På så sätt vill Vägverket minska riskerna för att trafikrytmen störs och olyckor uppstår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om