Ökning av nätrelaterade hatbrott

Fler döms för hets mot folkgrupp i sociala medier. I polisområde syd är brottet ganska vanligt, och borde prövas mer, anser polisen.

Fler. Att hata på nätet kan vara brottsligt och fallen som går till domstol ökar.

Fler. Att hata på nätet kan vara brottsligt och fallen som går till domstol ökar.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-01-04 07:00

Under 2016 fortsatte antalet anmälda hatbrott att öka jämfört med tidigare år, även om 2015 hade fler anmälningar. Under 2017 har brotten med förtals- och hatprägel som begås i sociala medier ökat. Det fastslår Sveriges Radio som talat med hatbrottsenheten i Stockholm. Där konstaterar man att antalet fällande domar i hatrelaterade brott på internet fyrdubblats sedan 2013.

Under 2017 ledde 18 åtal, de allra flesta för brottet hets mot folkgrupp, till fällande dom. Mörkertalet anses var mycket stort.

Det är uttalanden mot muslimer, flyktingar och judar men även mot HBTQ-personer, som är vanligast.

I region syd, som är det polisområdet som Västerviks kommun ingår i, är Zandra Pettersson förundersökningsledare för demokrati- och hatbrott. Hon har just börjat att arbeta med Västervik och har fått ett par fall skickade till sig från kommunens polis. Någon statistik har hon ännu inte för kommunen.

– Men man kan säga att det i hela polisområdet ökat, det är mycket fler hatbrott som begås på nätet nu. Det handlar inte bara om hets mot folkgrupp, utan även om förtal, förolämpning och ofredanden som vi utreder mer.

Hon säger att anmälningsbenägenheten har ökat, och att det är bra.

– Man kan tro att sådana här brott är lätta att utreda, men de är de inte. Det vi gör är att försöka bevisa att det är personen som vi tror har skrivit som har gjort det. Vi måste göra det osannolikt att det är någon annan som gjort det.

– Personligen anser jag att man måste göra så att man själv är ansvarig för sina sociala medier. Så kan vi komma åt det här. I dag är det lätt att säga att någon annan skrivit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!