Oklart om Tjustbanans framtid

Den nya borgerliga regeringen har inte tagit ställning till Tjustbanans framtid än. Om det blir en satsningen eller inte blir klart först senare i mandatperioden.

Inget besked. Om det blir en satsning eller inte på Tjustbanan är ännu osäkert. Men på Västerviks kommun har man goda förhoppningar att restiden mellan Västervik och Linköping verkligen ska minska.FOTO: MATILDA AHL

Inget besked. Om det blir en satsning eller inte på Tjustbanan är ännu osäkert. Men på Västerviks kommun har man goda förhoppningar att restiden mellan Västervik och Linköping verkligen ska minska.FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-10-18 00:25
Några besked om Tjustbanans framtid går ännu inte att få av den nya regeringen. I budgeten finns både satsningar och neddragningar på järnvägen.
Administrationen på Banverket ska minska, men posten för underhåll och investeringar utökas. Men om detta kommer Tjustbanan till gagn är mera oklart.
- Det enda besked jag kan ge är att vi inte har några besked. Det här blir klart först senare i höst, säger Elin Lagercrantz, pressekreterare hos infrastrukturminister Åsa Torstensson (c).

Men Västerviks kommun har redan börjat trycka på för att en satsning ska bli verklighet. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson har varit i kontakt med näringsdepartementet, där Åsa Torstensson sitter. En sammanfattning av projektet har skickats till departementet, och förhoppningen är att även regeringen ska se fördelar med en förkortad restid mellan Västervik och Linköping.
- Det faktum att pengar redan beviljats och vi redan har påbörjat arbetet gör att jag tror att det faktiskt kan bli en satsning på Tjustbanan, säger Harald Hjalmarsson.

Men det är inte bara Tjustbanan som den nya regeringen måste ta ställningen till. Även andra projekt som berör Västerviks kommun kommer nu att läggas på infrastrukturministerns bord.
I valrörelsens gick socialdemokraterna ut med en storsatsning på E 22. Hela vägen mellan Karlskrona och Norrköping skulle enligt löftet göras om till en trefilig väg.
Om det borgerliga regeringen skriver under på en liknande satsning är dock ännu osäkert. I budgeten finns inga pengar avsatta, och på näringsdepartementet ges samma besked som för Tjustbanan - det är för tidigt att säga något, uppger Elin Lagercrantz.

Det som kan tala för en utbyggnad av E 22 är regeringens vilja att skapa nya finansieringsformer för infrastruktursatsningar. Med så kallade ppp-lösningar, där den offentliga sektorn lånar pengar av näringslivet, tror regeringen att fler vägar kan byggas.
Harald Hjalmarsson har dock svårt att se att en sådan lösning skulle bli aktuellt för Västerviks kommun.
- Jag tycker det är bra om näringslivet i större utsträckning kan ställa upp vid infrastruktursatsningar, men jag ser inte att detta är en aktuell lösning i vår kommun just nu. Först måste den offentliga sidan se till att vi har samma standard på våra vägar och järnvägar som övriga Sverige, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om