Oklart hur besparingar slår
Fortsatt oro för besparingar i primärvården, men tandläkarkrisen avvärjd.
Foto: ANDERS LILJEGREN Olle Svensson, chef för tandläkarstationen i Gamleby, kom med glädjande besked om att tandläkarstationen i Överum blir bemannad efter nyår.
Foto:
Oron för primärvården i besparingarnas spår är påtaglig och frågorna haglade över Peter Johansson som är ansvarig för sjukvårdsfrågorna.
Totalt ska 90 årsarbetare sparas in, vilket innebär 47 årsarbetare, motsvarande 16 miljoner kronor i norra länsdelen och 43 årsarbetare motsvarande 14 miljoner kronor i södra länet.
Anita Bohman, vice ordförande i s-föreningen krävde besked om hur detta slår mott norra Västerviks kommun, det vill säga Överum, Gamleby och Edsbruk.
? Det tar tid innan man tittat över turordningsregler och hur många som får sluta beror på hur många som går i särskild ålderspension, var svaret hon fick från Peter Johansson.
En del av besparingarna är dock klara:
? Esplanadens vårdcentral, Västervik: 0,5?1 miljoner kronor
? Stora Trädgårdsgatans vårdcentral, Västervik: 1?2 miljoner kronor
? Gamleby vårdcentral: 2?3 miljoner kronor
Hur det blir i Överum finns det inga siffror på och det beror på det vårdavtal med Göran Nilsson som löper fram till 2007.
? Vad händer när vårdavtalet går ut? ville Anita Bohman veta.
? 2007 kommer vårdavtalet att omförhandlas och jag hoppas att Göran Nilsson vill fortsätta.
Många ställde frågor om den fortsatta tillgängligheten när det gäller distriktssköterskor och Peter Johansson hänvisade till landstingets grundåtagande att alla invånare ska ha tillgång till vård dygnet runt på mottagning eller vid behov i hemmet.
? Man kommer oavsett var man bor kunna få besök av en distriktssköterska.
? Vi vet att det fungerar i?dag för vi har tillräckligt mycket distriktssköterskor. Men en åldrande befolkning gör att det blir ett ökat tryck på distriktsvården i norra kommundelen. Man kanske behöver ett visst antal? undrade Anita Bohman.
? Jag kan inte säga hur många det kommer att bli. Besparingen kommer att märkas på att distriktssköterskan kanske inte alltid finns på plats, men man kommer ändå att kunna få besök och besöka sin distriktssköterska, svarade Peter Johansson.
Han lovade att en distriktssköterska kommer att verka i Överumsområdet, men uttryckte en oro för att det i framtiden kommer att bli svårt att tillfredsställa rekryteringsbehovet.
? Där har landstinget ett jättebekymmer, våra unga är inte intresserade av att jobba i vården.
? Det är inte svårt att rekrytera bara man betalar. Ungdomar vill inte arbeta för några slavlöner, menade Sirpa Leppänen, ordförande i s-föreningen.
I slutet av året kommer bilden av hur besparingarna slår att vara helt klar.
? Det kommer att bli en oerhörd påfrestning för primärvården när man slussar ut människor från Västerviks sjukhus. Det måste ni följa som förtroendevalda för det är en stor oro bland befolkningen, uppmanade Anita Bohman.
Också folktandvården har varit en källa till oro, men Olle Svensson, chef för tandläkarstationen i Gamleby kunde lämna lugnande besked. I ett första skede fanns inga sökande till tjänsten som tandläkare i Överum, inte ens Anne Falk som hade tjänsten sökte. Men situationen har förbättrats avsevärd och tandläkarkrisen är nu avvärjd.
? Jag fick tag i två tandläkare och båda ville jobba i Gamleby eller Överum.
Den ena av tandläkarna är dessutom gift med en tandhygienist, så också detta behov kommer att bli tillgodosett. Efter jul kommer Anne Falk att enbart arbeta i Västervik (nu delar hon sin tid mellan Västervik och Överum). De nya tandläkarna börjar arbeta efter nyår.
? Nettotillskottet blir en tandläkare och en halv tandhygienist. Det ser jag som positivt, sa Olle Svensson.
Tandvården kommer också att komma till patienterna med den mobila tandläkarstation som införskaffats till norra länet.
? Vi har äntligen fått bemannat med tandläkare och tandhygienist. Det kallas Gamleby-Överum och man får sätta in implantat hos en specialist, sammanfattade Anita Bohman upplysningarna om folktandvården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!