Den 12–18 augusti är det Igelkottsveckan. Då kan alla som vill rapportera antalet sedda igelkottar, även döda, till WWF. Även ett nollresultat är intressant.
Igelkotten har funnits med på den svenska rödlistan sedan 2020, eftersom den har minskat i antal.
En rad teorier har framförts om vad det kan bero på. Den ökande biltrafiken är givetvis ett stort hot mot igelkottarna, men också att det har blivit fler grävlingar – ett djur som dödar och äter igelkottar.
Andra problem är alltför välstädade trädgårdar, vassa trädgårdsredskap samt klimatförändringar, som stör igelkotten i vinterdvalan.
Även robotklippare utgör en risk. En studie som gjordes 2021, under ledning av forskaren Sophie Lund Rasmussen, visade att vissa modeller av robotgräsklippare kan vara väldigt farliga för igelkottar.
Totalt 18 modeller testades på redan döda igelkottar. Resultatet varierade stort. Ingen av dem kunde upptäcka igelkottarna i förväg, utan de måste köra emot dem först. Vissa gav svåra skador. Bäst för igelkottarna var robotklippare som var försedda med svängbara knivar, hasplåtar och framhjulsdrift.
För att inte riskera att skada eller döda igelkottar, ska man bara köra sin robotklippare på dagtid. Igelkottarna är nämligen som mest aktiva från skymning till gryning.
Berit Bernelycke i Loftahammar berättar att hon i år, för första gången på säkert 15 år, har haft igelkottar hemma hos sig.
– Vi satte ut kattmat åt dem, och det åt de, säger hon.
Men glädjen blev kortvarig. Ungarna försvann, en efter en, och till sist även mamman.
Nu är hon orolig för att de kan ha skadats av robotgräsklippare. Hon uppmanar alla som har sådana att inte låta dem gå annat än i fullt dagsljus.
Ingrid Reyper och Urban Rundström driver Vilthjälpen Oskarshamn sedan 14 år tillbaka. Det är de som tar hand om och rehabiliterar sjuka och skadade djur från bland annat Västerviks kommun.
– Förr om åren har vi haft mycket igelkottar, men inte nu, säger Ingrid.
Hon bekräftar att de har fått in igelkottar som skadats av robotklippare, men det är länge sedan det hände. Däremot upplever hon att igelkottarna är i sämre skick nu än tidigare.
– Många har lungmask, säger hon.
Hon tror att det är flera faktorer som ligger bakom igelkottarnas minskning:
– Miljön försvinner för dem, och grävlingar tar igelkottar. Värmen har också påverkat dem.