Ökat ansvar för kattägare
Djurvänner välkomnar regeringens lagförslag om märkning av katter.
Bakgrunden är problemet med lösspringande katter som tar sig in i trädgårdar och åstadkommer stora olägenheter. Lagförslaget innebär att kattägarna tvingas till bättre tillsyn av sina djur.
- Jag tycker att det är ett jättebra förslag. Det finns så många katter som är hemlösa . Halsband är att rekommendera, det visar att katten har ett hem. Myndigheterna får lättare att identifiera kattens ägare och inte minst får en bra koll på alla de katter som inte har något hem och de är förskräckligt många, säger Lena Christoffersson, ordförande i Tjustbygdens Djurskyddsförening.
Tjustbygdens Djurskyddsförening som värnar om hemlösa djur har många katter i jourhem i väntan på ny husse elller matte.
Cecilia Malmborg i Västervik blev i går ägare till en av dessa. Pluto, en kattunge på sex månader, överlämnades med varm hand av Lena Christoffersson.
- Den här månaden har vi kunnat ge 14 katter ett nytt hem, säger Lena.
Föreningens policy är att se till att katterna är friska innan de blir placerade i ett nytt hem. Förutom vaccinering blir de öronmärkta. Hälften av veterinärkostnaden blir priset för djuret som man betalar föreningen.
- Det höjer kattens värde. Dessutom har vi i föreningen inga bidrag för våra kostnader.
Medlemmarna ställer upp och tar hand om hemlösa katter, så kallade jourhem, i väntan på ny ägare. För tillfället har Lena själv hand om tre hemlösa.
- Vi känner vårt ansvar men vi är ingen myndighet, vilket vi oftast förväxlas med. Lagförslaget skulle inte bara öka ansvaret för kattägare även kommunen och polisen tvingas då att ta sitt ansvar, menar Lena.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!