Okänd sjukdom förbryllar forskare

I vissa svenska sjöar minskar kräftorna dramatisk av okänd anledning.

Signalkräftor. Av okänd anledning har signalkräftorna börjat dö ut i våra sjöar och nu söker forskare svar på frågan om vad som drabbat kräftorna.Foto: Matilda Ahl

Signalkräftor. Av okänd anledning har signalkräftorna börjat dö ut i våra sjöar och nu söker forskare svar på frågan om vad som drabbat kräftorna.Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2006-07-27 00:25
Den stora minskningen av antalet signalkräftor som började för ungefär tre år sedan har nu gått så långt att Fiskeriverket, tillsammans med Uppsala universitet, ska undersöka saken. De sjöar som har drabbats av kräftdöd har drabbats mycket hårt. Enligt Lennart Edsman på Fiskeriverket slås två tredjedelar av kräftbestånden ut i de drabbade sjöarna. Vad de har drabbats av finns olika teorier om, både klimatförändringar, försurning och förändringar i närmiljön kan vara tänkbara anledningar.
- Men det troligaste är att kräftorna har drabbats av någon sjukdom, säger Lennart Edsman.
Anledningen till att han tror det är att flodkräftorna inte drabbats alls.
- De uppträder i samma utsträckning som förut, förutom där någon har planterat in signalkräftor illegalt och de dör av kräftpest, säger han.

En annan anledning till att han misstänker sjukdom är att kräftnedgångarna dök upp ungefär samtidigt som kräftforskare på Uppsala universitet märkte att deras nya kräftor dog efter fyra-fem dagar i rumstemperatur. Det visade sig att de bar på någonting, men om det är ett virus, en bakterie eller en svampinfektion är inte klarlagt är. De vet inte heller om det misstänkta viruset kan vara orsaken till kräftdöden.
- Vi kommer att få in kräftor från olika sjöar nu under sommaren. Fiskeriverket väljer ut ett antal som vi ska testa för patogener (någonting som orsakar en sjukdom till exempel en bakterie) och vi har redan hittat några som är mycket dödliga för kräftorna, säger Kenneth Söderhäll, professor i jämförande fysiologi på Uppsala universitet.

En orsak till att kräftorna dör tror han, helt enkelt, kan vara kräftpesten, den svampsjukdom som har slagit hårt mot de svenska flodkräftorna.

- I stort sätt alla signalkräftor är drabbade av kräftpesten. De är inte på något sätt immuna mot den och det krävs mycket av deras immunförsvar för att hålla den i schakt, säger Kenneth Söderhäll.
- Stressas deras immunsystem ytterliggare av någon annan mikroorganism kan det bli för mycket.
Jämförelsen mellan de drabbade kräftorna hoppas han ska leda till någon gemensam nämnare som kan hjälpa oss förstå orsaken till att kräftorna dör.
- Det kan vara någon organism som redan finns i naturen här, men som har börjat påverka signalkräftorna först nu, säger Kenneth Söderhäll.
Den teorin stöds av att samma fenomen har börjat märkas i Finland, där det också finns inplanterade signalkräftor.
- Däremot är det en mycket blandad bild vi får när vi undersöker kräftbestånden, säger Lennart Edsman.
- På vissa håll har de mer kräftor än någonsin och de visar inga tecken på sjukdom.
Kenneth Söderhäll vill också påminna om att kräftorna inte bara är en delikatess i köket, de spelar en stor roll i naturen också.
- Kräftorna är viktiga för att hålla sjöarnas ekosystem intakta. De är allätare, men bland annat äter de mycket växter och håller rent i sjöarna, säger han.Fotnot: Vill du veta mer om kräftor, gå till Fiskeriverkets sida www.krafta.nu
Kräftor
Flodkräftan är vår inhemska kräfta.
I början av 1970-talet inplanterades stora mängder signalkräftor i Sverige från USA.
Kräftpest är en svampsjukdom som drabbar kräftor. Signalkräftan är mer motståndskraftig än flodkräftan, men den kan också drabbas av akut kräftpest och dö.
Signalkräftan är alltid bärare av sjukdomen.
Pestsporerna kan inte leva längre än någon månad utanför kräftan.
Kräftpest sprids mellan vatten med kräftor, båtar och fiskeredskap. Planteras signalkräftor in där det redan finns flodkräftor dör flodkräftorna av smittan. Därför krävs särkilt tillstånd för att plantera in kräftor i en damm eller sjö.
Källa: Fiskeriverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om