Ökad risk för viltolyckor med älg: "De är så vimsiga"

Under maj månad ökar risken för att krocka med älg på vägarna, när de högdräktiga älgkorna stöter bort fjolårets kalvar.

När älgkorna ska kalva, stöter de bort fjolårets älgkalvar.

När älgkorna ska kalva, stöter de bort fjolårets älgkalvar.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Västervik2020-05-12 18:00

Roger Lundberg i Gamleby är samordnare för eftersöksgruppen inom Norra Västervik Jaktvårdskrets. Han konstaterar att det på bara några dagar nu har varit flera viltolyckor med älg i Västerviks kommun.

Det beror på att det är nu som de högdräktiga älgmammorna stöter bort fjolårets kalvar. Kalvarna, som har gått tillsammans med sina mödrar sedan de föddes, är förstås förvirrade över att inte få vara med dem längre.

– De springer runt och letar efter sina mammor och är inte så aktsamma, så man måste vara extra försiktig i trafiken den här tiden, säger Roger Lundberg.

Vanligen är det mest i gryning och skymning som älgarna är i rörelse, men det gäller inte riktigt den här tiden.

– De far runt dygnet runt nu, och kan vara var som helst, eftersom de är så vimsiga, säger Roger Lundberg.

Risken att krocka med älg gäller inte bara fjolårskalvarna, utan även korna, som även de springer runt – för att bli av med sina fjolårskalvar. Roger Lundberg berättar om en älgko som nyligen blev påkörd på E22 vid Skedshult. Den döda kon hade två kalvar i magen.

Är det något annat djur som det är större risk att köra på såhär års?

– Råbockarna börjar märka ut sina revir. Då springer de en del och slåss. Flera bockar har blivit påkörda, säger Roger Lundberg.

Nationella Viltolycksrådet har statistik över alla inrapporterade viltolyckor. Där ser man att det sker en hel del älgolyckor i maj och under sommarmånaderna, men den riktiga toppen kommer i oktober, när älgjakten pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!