Ökad chans att överleva hjärtstopp utanför Västervik

Hanna Thunvall, 30 år, ville att föräldrarna skulle ha nära till en hjärtstartare. Hon tog initiativ till en insamling, som fler har nytta av.

Hanna Thunvall vid hjärtstartaren, som sitter på ett hus i Målängsområdet.

Hanna Thunvall vid hjärtstartaren, som sitter på ett hus i Målängsområdet.

Foto: Pressbild

Västervik2024-01-05 05:00

Hannas föräldrar bor på Horns udde, ungefär en mil utanför Västervik, i området Målängen. Hon hade tittat i Hjärtstartarregistret och visste att det var en bra bit till närmaste hjärtstartare, vilket gjorde henne bekymrad.

– Hade de bott i stan hade jag inte varit orolig, för där finns det hjärtstartare i närheten.

Det var när hon läste en utbildning till fartygsbefäl som hon förstod hur viktigt det är att det finns hjärtstartare nära, om någon får hjärtstopp.

– Vi pratade mycket om hur avgörande tiden är.

undefined
Hjärtstartaren ger tydliga instruktioner om vad man ska göra och när.

Senare fick hon se en annons om kampanjen Hjärtsäkrat grannskap, som Hjärt-Lungfonden ligger bakom, i samarbete med Philips och If. Kampanjen pågår fortfarande, till den 31 januari 2024. Alla insamlingar, dock inte företag, får ett startbidrag på 5 000 kronor.

– Det är precis en sån kampanj som behövs för att fler ska ha möjlighet att skaffa en hjärtstartare. Det är för dyrt att köpa en själv och då krävs såna här kampanjer för att vi ska få fler hjärtstartare ute i samhället och på landsbygden, säger Hanna.

Hon presenterade sin idé om att skaffa en hjärtstartare för Målängens byalag, som var med på noterna och stöttade projektet.

undefined
Hanna Thunvall vid hjärtstartaren, som sitter på ett hus i Målängsområdet.

För att få en hjärtstartare till Målängen gick alla 45 fastighetsägare ihop och bidrog med 500 kronor var. Även byalaget hjälpte till.

Hjärtstartaren kostade 28 000 kronor och sitter nu på en husvägg centralt i området.

Men den får användas av allmänheten?

– Ja. Alla hjärtstartare som finns i Sverige ska registreras i Sveriges hjärtstartarregister. Det har vi gjort, och det betyder att den är tillgänglig för allmänheten, säger Hanna.

Om någon får ett hjärtstopp, och man ringer 112, ska personalen där kunna berätta var närmaste hjärtstartare finns. Men det bygger förstås på att den är registrerad.

undefined
Vid hjärtstopp ger man hjärt-lungräddning direkt, och inom 3–5 minuter en strömstöt från en hjärtstartare.

Hanna hoppas att den insamling som de gjorde i Målängen utanför Västervik ska inspirera fler att starta liknande insamlingar, så att det blir fler hjärtstartare.

Enligt siffror från Hjärt-Lungfonden är det varje år ungefär 10 000 personer i Sverige som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus. Många av dem sker hemma i bostaden, 70 procent.

Om någon får hjärtstopp, ger man hjärt-lungräddning direkt, men sedan ska man helst inom 3–5 minuter komplettera med en strömstöt från en hjärtstartare.

Kampanjen "Hjärtsäkrat grannskap" vill öka antalet hjärtstartare i svenska bostadsområden.

undefined
Alla hjärtstartare ska registreras i Sveriges hjärtstartarregister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!