Ökad anhöriginvandring inget problem

Id-kraven för anhöriginvandrare har ändrats och Migrationsverkets prognos säger att detta kommer medföra en kraftig ökning av anhöriginvandring till Sverige. Västerviks flyktingsamordnare tror dock inte att detta kommer påverka Västerviks kommun.
- Det blir inte mer än vi klarar av, säger hon.

Västervik2012-04-02 16:18

Det är migrationsöverdomstolen som kommit med en dom som säger att id-kraven för anhöriga ska ändras. Migrationsverket räknar med att antalet anhöriga som kommer till Sverige kan komma att öka kraftigt, men i Västervik vet man inte riktigt hur det kommer att bli.

- Vi i kommunerna har inte fått svar från Migrationsverket om hur processen kommer gå till. Deras prognos kommer utifrån domen från migrationsöverdomstolen men man vet aldrig på förhand hur många människor som kommer söka sig hit, säger Västerviks flyktingsamordnare Christina Ekstrand.

Ekstrand säger att de nya reglerna antagligen inte kommer leda till någon större tillströmning av människor till Västervik. Migrationsverkets prognos säger att asylsökningarna troligtvis också kommer öka i och med de nya id-kraven och oroligheter i världen, främst i Syrien.

- Det kommer inte att leda till mer än vi klarar av. Det kan möjligtvis innebära väntetider för dem som vill komma hit men vi har inget högt antal i dag och vi räknar med att det ska kunna rulla på i en lugn takt.

Christina Ekstrand säger att kriget på Balkan var en sådan händelse som fick fler människor att söka sig till Sverige men det innebar inte någon påfrestning på Västerviks kommun. I dag finns 46 länder representerade i Västervik men det handlar inte bara om flyktingar.

- Det är både afghaner, danskar och norrmän, säger Christina Ekstrand.

Så går anhöriginvandringen till

Anhöriginvandring gäller i första hand den egna kärnfamiljen, inte avlägsna släktingar eller vänner.

Om din familj bor kvar i landet du kommer från ska de besöka den svenska ambassaden i landet, samt fylla i en blankett om att de vill komma till Sverige.

Migrationsverket gör sedan en utredning för att se att det är din egen familj det gäller. Om de har id-handlingar är det lättare.

När det bevisats att det är din familj får de ett uppehållstillstånd och sedan kan de komma till Sverige och kommunen där du bor.

Kommunen vill sedan i sin tur se uppehållstillståndet och sedan kan de hjälpa er med bland annat bostad, SFI och folkbokföring. Samhällsorienteringen hålls av kommunen.

Barn i skolålder ska så snabbt som möjligt få komma in i skolan och då meddelar din kommun skolan i ditt område att dina barn kommer dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om