Ögonkliniken kan prisas nationellt

För tre år sedan var köerna orimligt långa till gråstarrsoperationer i Västervik. I dag har de minskat betydligt tack vare tillskott av pengar och omfördelning av resurser på ögonkliniken. Nu kan kliniken prisas nationellt för sin lyckosamma satsning att öka tillgängligheten.

Västervik2005-11-03 00:25
När landstinget för några år sedan beslöt att klinikerna skulle kunna söka tillgänglighetspengar för att minska köerna och korta väntetiderna, hade man på ögonkliniken i Västervik jobbat målmedvetet med att förbättra tillgängligheten i många år.
- Bakgrunden var att vi var underbemannade och att det fanns vakanser både på läkar- och undersköterskesidan. Vi var tvungna att optimera verksamheten efter förutsättningarna, berättar Kerstin Lahi som är verksamhetschef på ögonkliniken.

När kösituationen var som värst i början av 2000-talet kunde en patient få vänta upp till 64 veckor för en gråstarrsoperation. Samtidigt ökade efterfrågan stadigt på sådana operationer. Från att ha gjort 50 per år i början av 1980-talet, hade kliniken under 2001 nära 800 operationer vilket gjorde dem till en betydande del av klinikens verksamhet. I takt med att antalet operationer ökade, blev också väntelistan längre. Som mest stod 560 personer på listan.
Men ekvationen mellan tillgänglighet och efterfrågan gick inte ihop.
- För att minska antalet personer på listan var antalet operationer tvunget att ligga på strax under 900 per år, berättar Kerstin Lahi.

Hon började skissa på ett förslag som hon presenterade för landstingsfullmäktige i maj 2002. Det gick i stort ut på att renodla arbetsuppgifterna på kliniken så att sjukvårdande uppgifter utfördes av sjukvårdsutbildad personal som i sin tur avlastades från administrativa uppgifter som stal tid från patientkontakten. Andra yrkesgrupper, som sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare föreslogs också få nya arbetsuppgifter. Bland annat tyckte Kerstin Lahi att ögonsjuksköterskorna kunde ta över vissa moment från läkarna vid förundersökningar, och att läkarsekreterarna skulle utnyttjas mer i receptionen.
För att kunna genomföra omorganisationen sökte kliniken pengar för att anställa två läkarsekreterare och en ögonsjuksköterska.
Förslaget gick hem hos politikerna som beviljade tillgänglighetspengar direkt. Och hittills har kliniken fått nya pengar varje år. En och en halv miljon kronor per år.

I dag är väntetiden för gråstarrsoperationer nere i mellan åtta och tio veckor för de patienter som får vänta längst. Och bara runt 100 personer står på väntelistan vilket är så lite att man kan planera in operationer för dessa patienter omgående.
- Det har gett andra fördelar också då vi kunnat minska väntetiderna även för andra typer av operationer, säger Kerstin Lahi.
Nu hoppas kliniken kunna fortsätta sitt arbete och kanske göra projektet permanent.

Det målmedvetna arbetet har gjort att kliniken nominerats till en nationell tävling i förändringsarbete som utlysts av förbundet Sveriges kommuner och landsting. Totalt har 66 tävlingsbidrag nominerats från de sex sjukvårdsregionerna och ögonkliniken i Västervik är en av tre kliniker från länet som tävlar i sydöstra sjukvårdsregionen. Där tas det bästa förbättringsexemplet fram någon gång under november och i vår tävlar de bästa projekten i respektive region mot varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om