Ogestad räknar med fyra vallskördar i år

Hittills har vädret varit näst intill perfekt för växtodlare i Tjust. På Ogestad är bröderna Jonsson mer än nöjda. Första vallskörden hade toppkvalité och i år räknar de med att bärga fyra vallskördar.

Den stora majshacken kan också användas för att plocka upp slagen vall som ligger i prydliga strängar. När taktorvagnen är fylld kommer en annan traktor med en tom vagn. Det går i en rasande fart.

Den stora majshacken kan också användas för att plocka upp slagen vall som ligger i prydliga strängar. När taktorvagnen är fylld kommer en annan traktor med en tom vagn. Det går i en rasande fart.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-07-03 00:07
- Det gäller ofta att ha lite tur och marginalerna på sin sida i den här branschen, säger Mathias Jonsson, Ogestad. Vi slog andra vallomgången under onsdagen och framåt kvällen såg det verkligen hotfullt ut. Himlen var täckt av mörka moln och det mullrade rejält. Men det kom bara några stänk. Bara en knapp mil norrut vräkte regnet ner över Tyllinge...Nu klarade Ogestad sin nyslagna vall från höskämman" som drabbade Tyllinge och på torsdagen var det full aktivitet på gården när den slagna vallen skulle tas in och ensileras.Det är inte alltid bara att tuta och köra. Många maskiner är i arbete och de utsätts för hård belastning. Så det händer alltid någonting oväntat. Tidigt på förmiddagen står Gert Karlsson utanför gårdsverkstaden och försöker på ordning på strängläggaren, en spindelliknande maskin med två snurror som är försedda med krattor och som används för att samla ihop det slagna gräset i prydliga strängar.- Ena snurrar går för lågt och krattar i backen, det är inte alls bra om det följer med jord, säger Gert Karlsson. Bröderna Mathias och Gabriel Jonsson dyker upp och hittar snart felet. En svetsfog har släppt. Gabriel ringer ett samtal och sticker iväg till Odensviholm för att hämta en reservdel. Inget större ingrepp men det tar sin tid i alla fall och det hade man gärna sluppit för det finns hur mycket som helst att göra i alla fall.- Det går väl an när det inte är större problem.- Den första skörden slog vi redan den 28 maj, berättar Mathias Jonsson. Mängdmässigt var det inga extrema volymer, men kvalitén var toppen. Nu tar vi en ganska normal andraskörd. Runt 3 000 kilo torrsubstans per hektar borde det bli. Men vi räknar med en fortsatt hög kvalité, energiinnehållet måste bara vara väldigt högt med alla soltimmar som vräkt ner över vallarna.I år har det också varit läge för att bärga riktigt hö och det har också Ogestad gård passat på att göra. - Vi har tagit runt 25 hektar hö. Det ingår inte i den normala foderblandningen för mjölkkor, men vi använder hö tillkalvar, ungdjur och sinkor.Sammanlagt är det 90 hektar som ska skördas på gården och sedan tillkommer 60 hektar på Dvärgstad och Vinäs, den skörden fraktas till gården med lastbilar.Efter den egna skörden väntar samma arbete på Odensviholm eftersom gårdarna äger maskinparken ihop och arbetar tillsammans med skörden.Framåt första frostnatten i oktober ska 70 hektar majs skördas och användas som inblandning åt mjölkkorna.- Hittills verkar skörden bli toppen i år, säger Mathias Jonsson. Även spannmålen ser riktigt bra ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!