Ofrivillige kocken

Han har kallats Frankrikes svar på Jamie Oliver. Nu vill han lära svenska folket att laga fransk husmanskost.Möt Yvan Cadiou - den färgstarke kocken.

En läcker sallad med endiver och ost.Foto: Jessica Gow/Scanpix

En läcker sallad med endiver och ost.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Västervik2011-01-08 15:56

En flygplansmotor i full gång. Storm i motvind. Självspelande piano på fast forward.

Ungefär så känns det att träffa den franske tv-kocken Yvan Cadiou. En man som aldrig någonsin tar ett andetag för att sluta prata, hacka, skära, gestikulera eller röka.

Att säga att han kör i 180 är en rejäl underdrift. Vi snackar snarare Formel 1.

Yvan Cadiou är nämligen inte mycket för det där med att ta det lugnt. Han har gett ut tiotal kokböcker och spelat in åtskilliga säsonger av sitt populära matlagningsprogram, där han reser runt med sitt bärbara kök och brassar käk ute på lokala marknader.

Han älskar knalliga pastellfärger, har håret på ända och blir ungefär lika bespottad av matsnobbarna som han blir hyllad av mer frisinnade matälskare.

En kulen förmiddag stormade han in i mitt kök. Två minuter senare doftade hela köket av timjan och choklad. Yvans signum är lättlagad mat i turbotempo - finess utan finlir.

- Vi fransmän tramsar gärna till det. Att stå och dela vindruvor i tolv bitar är ren bullshit. Vad det handlar om är att lära sig hantera säsongens råvaror på bästa sätt. Själv lagar jag aldrig samma sak två gånger. Jag hittar på under tiden, bjuder, äter och njuter. Sedan går jag vidare.

Ett svenskt kokboksteam åkte ner till Marseille för att dokumentera Yvan Cadious matfilosofi. Resultatet blev den nu aktuella boken Modern fransk husmanskost (Ica bokförlag).

- Jag är själv arbetarklass och uppvuxen i en familj med sju barn. Vi fick lära oss att alltid äta upp. Men den maten är för stabbig i dag. Den franska husmanskosten behöver bli sundare och recepten måste förenklas. Jag ändrar inte så mycket, men jag ändrar på viktiga saker.

Redan som sjuåring köpte Yvan sin första kokbok. Han har jobbat som kock i 25 år, arbetat över hela världen och haft tre egna restauranger.

- Men att hålla på med papper, siffror och ansvar är inte riktigt min grej. Jag hatar att ha kockkläder. Då känner jag mig som en fånge. Jag vill inte laga tjusig mat, jag vill laga det som min mamma lagar. Fast på mitt sätt.

Recept

Sallad med endiver och ädelost

4-6 portioner, 15 minuter

Klassisk kombination av endiver och ädelost i en nyskapande sallad med spenat och grapefrukt som friskar upp. Choklad är ett udda inslag i många av Yvan Cadious rätter.

4-5 endiver
1/2 grapefrukt
1/2 dl olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
70 g babyspenat, sköljd och torkad
150 g roquefortost
80 g valnötskärnor
50 g mörk choklad, 70 procent
Ta bort de yttersta bladen från endiverna och arrangera dem runt insidan av en låg skål. Strimla resten grovt på längden och blanda med saften av grapefrukten och olivoljan samt en nypa salt och peppar.

Lägg spenaten i mitten och toppa med endivesalladen.

Smula över osten och garnera med valnötter och riven choklad. Droppa gärna lite olja över.

Zucchini- och gurksoppa

4 portioner, 15 minuter

Yvans snabblagade snygga soppa.

2 stora zucchini
2 slanggurkor
1 knippa bladpersilja
4 msk potatismospulver
salt
nymalen svartpeppar
fin olivolja
Skär zucchinin och gurkan i bitar och lägg i en blender eller matberedare tillsammans med bladpersiljan. Mixa. Passera det mixade genom en sil och pressa ut den sista vätskan med en träslev. Tillsätt potatismospulver och värm vätskan försiktigt. Vispa och låt sjuda till en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ringla över en god olivolja och servera.

Kyckling med kryddigt brödskal

4-6 portioner, 2 timmar

Yvan packar in kycklingen i en bröddeg för att den ska bli så saftig som möjligt.

250 g vitt lantbröd
1/2 l mjölk
2 ägg
färsk timjan
50 g pinjenötter
100 g svarta oliver
50 g soltorkade tomater i olja
salt
svartpeppar
1 stor kyckling
Riv brödet i bitar och lägg det i blöt i mjölken. Knäck i äggen. Tillsätt timjan, pinjenötter, hackade oliver och strimlade tomater. Salta och peppra. Arbeta ihop till en smet med händerna.

Täck kycklingen med brödsmeten och ställ in i ugnen på 175 grader tills den får en innertemperatur av 80 grader, cirka 75-90 minuter.

Yvans kalvgryta med morötter och choklad

4 portioner, 2 timmar

Fransk husmanskost när den är som bäst.

500 g kalvkött
olivolja
2 msk paprikapulver
600 g morötter
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stånd stjälkselleri
1/2 l rött vin
salt
nymalen svartpeppar
100 g gröna oliver (med kärna)
50 g mörk choklad, 70 procent
Putsa köttet och skär det i tärningar. Klappa in med paprikapulver. Bryn i omgångar i olivolja i en stekpanna.

Skala morötterna och skär i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva sellerin.

Häll alltsammans i stekgrytan med köttet. Slå på vin, salta och peppra. Tillsätt oliver och choklad. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills köttet blir riktigt mört. Det tar minst en timme.

Aprikospaj

8-10 portioner, 2 timmar

Egentligen görs den här pajen på färska aprikoser, men i ett vintrigt Sverige valde Yvan att blötlägga torkade.

Pajdeg:
100 g smör
1 ägg
1 msk mjölk
1 tsk strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
cirka 30 torkade aprikoser
80 g sötmandlar
1/2 dl råsocker
1 klyfta citron
flytande honung
Lägg aprikoserna i blöt i kokhett vatten i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader, undervärme.

Mixa smör, ägg, mjölk och socker i en matberedare. Tillsätt mjölet lite i sänder tills du får en fast deg. Låt den vila i rumstemperatur i 30 minuter.

Kavla ut en platta stor nog att täcka en pajform (cirka 28 cm) med löstagbar kant. Ta bort överflödig deg.

Hacka mandlarna grovt i mixer eller matberedare. Blanda dem med sockret.

Lägg 2/3 av mandelblandningen i botten på pajen och fördela aprikoserna ovanpå i ett vackert mönster. Kläm över lite citron. Strö på resten av mandelblandningen och baka i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

Ringla över lite flytande honung vid servering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om