"Oerhört glädjande besked"
Moderna tåg sätts i trafik mellan Västervik och Linköping.
På torsdagen fattade landstingsfullmäktige ett viktigt beslut om att årligen avsätta cirka 5 miljoner kronor för moderna tåg på bland annat Tjustbanan.
- Det är oerhört glädjande att bitarna nu faller på plats. Det ska genast införskaffas två moderna Kustpilentåg och även på längre sikt har landstinget avsatt medel för förnyelse av fordonsparken, säger Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson.
Minst en av de nu beslutade så kallade Y2-tågen kommer att sättas in i daglig trafik på Tjustbanan. Det blir då tätare turer.
Det är landstinget som ekonomiskt står för all tågtrafik i Kalmar län.
Motsvarande beslut om tågtrafikens framtid i länet vid Regionförbundets möte den 16 juni blir därför en ren formsak.
Det var för övrigt just Regionförbundet som i en skrivelse hade skissat på inriktningen för den framtida tågtrafiken.
Landstinget tillstyrkte huvuddragen i Regionförbundets förslag, under förutsättning att övriga aktörer svarar upp med sina delar av investeringar och finansiering.
Redan på onsdagen aviserade Västerviks kommunledning att deras ambition är att, vid behov, medverka till att Tjustbanan upprustas i ett sammanhang.
Alltså hela sträckan från Västervik till Linköping.
- Vi har haft intensiva regeringskontakter, framför allt med näringsminister Ulrica Messing, vad gäller Tjustbanan.
- Vi hoppas nu att regeringen redan om några veckor beslutar ge banverket i uppdrag projektera en ombyggnad av hela sträckan Västervik-Linköping, säger Harald Hjalmarsson som framhåller vikten av att regionen då möter upp med snabbare fordon.
- Vi måste tydligt tala om för regeringen att vi tror på en upprustning av Tjustbanan. Det var därför ett angeläget och långtgående beslut om Y2:orna som landstinget fattade på torsdagen.
Att Västerviks kommun ska vara behjälplig med att finna en helhetslösning för Tjustbanan, vad betyder det i klartext?
- När Banverkets projektering är klar, kanske om ett år, måste vi så fort som möjligt börja bygga om järnvägen på det sätt som utredningen visar.
- Då är det angeläget att det är kommunen och inte bara regionen som driver den här processen, säger Harald Hjalmarsson.
- När projekteringen är klar gäller det att få fram medel så fort som möjligt. Det finns från regeringens sida flera idéer om hur det omgående skulle gå att finansiera. Ett av alternativen pekar på 140 miljoner kronor.
- Min förhoppning är att moderna tåg ska kunna rulla på en ny bana 2007-2008.
I Banverkets referensgrupp sitter representanter med för berörda kommuner, länsstyrelser, regionförbund och länstrafikbolag.
Gruppens syfte är att snabbast möjligt förbereda allt inför ombyggnadsarbetet av Tjustbanan.
Vissa delar av banan kan komma att få en helt ny sträckning.
I exempelvis Uknadalen löper järnvägen fram på gammal sjöbotten. Den marken klarar inte av dagens tyngder.
De gamla Y1-tåg som idag trafikerar Tjustbanan får köras i högst 110 km/tim.
Y2-tågen av Kustpilentyp kan köras i 180 km/tim.
Bara Y2-tågen gör att restiden Västervik-Linköping förkortas med tolv minuter.
De båda extra Y2-tågen kan sättas i trafik tidigast om ett år.
- Det ena tåget, som ska köpas in från Blekinge, blir inte tillgängligt förrän om ett år.
- Det andra tåget, vårt eget, har "legat i malpåse" och är uthyrt till Skånetrafiken lika länge, berättar vd Karl-Johan Bodell på Länstrafiken (KLT) i Kalmar län.
KLT har i dagarna i ett brev begärt klara besked av politikerna i landstinget och regionförbundet om hur de tänker sig tågtrafiken i Kalmar län i fortsättningen.
KLT fick ett snabbt svar.
Den framtida utvecklingen av Västervik, samt hela länet i övrigt,hänger intimt samman med hur infrastrukturen kan förbättras.
Här spelar upprustningen av vägar och järnvägar en mycket central roll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!