Oenighet om kommunals löner

Än är det lokala avtalet inte klart i Västerviks kommun.

Västervik2003-10-30 01:00
I slutet av maj grävdes stridsyxan ner i kommunalkonflikten. I dag fem månader senare är de lokala förhandlingarna inte klara i Västerviks kommun.
Av Kalmar läns tolv kommuner ha det hittills slutit avtal i fem, samt i landstinget.
Både i landstinget och i grannkommunerna Vimmerby och Oskarshamn har det slutits tvååriga avtal värda åtta procent.
- Vi vill också ha ett tvåårigt avtal, säger Stellan Jergil, förhandlingssekreterare på Västerviks kommun.
Däremot är kommunen och Kommunal inte eniga om procentsatsen.
Politikerna i kommunstyrelsens personalutskott har gjort en prioritering på vilka personalgrupper det ska satsas på.
Dels är det de grupper som pekas ut i de centrala förhandlingarna     anställda i vård- och omsorg. Dels vill politikerna satsa på några kvinnodominerade grupper som dras med låga löner.
Till VT vill man inte direkt peka ut vilka, men personal inom kost- och städverksamheten passar bra mot beskrivningen.
Personalutskottets ordförande Axel Nilsson motiverar prioriteringen:
- Vi vill leva upp till den centrala förhandlingens krav, och när det gäller de andra grupperna så följer det den allmänna debatten. Det är dags att det inte stannar vid prat, utan att vi lyfter upp eftersatta grupper.
Arbetsgivarsidan vill inte berätta vad deras bud innehåller, men Axel Nilsson säger att det innehåller en pott utöver det centrala avtalet.
Kommunals ombudsman Ulf Karlsson är inte nöjd:
- Det är egentligen väldigt lite som skiljer oss åt.
Stötestenen är "låglönesatsningen". Ulf Karlsson upplever att man snarare valt att ställa andra grupper utanför löneökningarna.
Jämfört med vad Kommunals medlemmar fått i Vimmerby och Oskarshamn är budet något mindre värt i Västervik. Orsaken är att kommunen inte satsar lika mycket på framförallt teknisk personal.
- Det rör sig bara om ett hundratal personer som undantas. Vi tycker att det är fel att de särbehandlas. Vår syn är att alla grupper inom kommunal ligger lågt och borde höjas.
Ulf Karlsson säger att de åtta procent som man fått hos andra håll i länet är lite av ett golv. Men innan budet förkastas vill han överlägga med de lokala sektionerna.
- Procenten är inte det viktiga. Viktigast är vad medlemmarna får ut i plånboken. I en kommun där löneläget är lite högre kan till exempel 7,75 procent vara mer värt.
En möjlig utgång om parterna inte möts är att man bara sluter ett ettårigt avtal.
Enligt det centrala avtalet skulle medlemmarna ha fått en höjning från och med den förste juli, och en andra höjning skulle komma den första april 2004.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om