Malin Sjödén jobbar vid Johannesgården i Västervik. Hon håller kurser i beskärning av fruktträd och är medlem i Sveriges Pomologiska Sällskap (pomolog är specialist på trädfrukter).
Hur ser det ut, är det ett bra äppleår?
– Jo, man kan inte klaga. Det var ett bra utgångsläge på våren. Sedan har torkan påverkat mycket. Det är många äpplen, men de är inte stora, svarar hon.
Det har dessutom varit en hel del insektsangrepp av rönnbärsmal med flera.
Vid Johannesgården står ett relativt nyplanterat träd med svenska äpplesorten Lovisa. På grenarna finns några små röda kart och på marken ligger flera äpplen.
– Träden gallrar sig själva när det är torrt och fukten inte räcker till. Jag har inte haft samvete till att vattna med dricksvatten, säger Malin.
Hon är inte glad över livsmedelsaffärernas utbud i fruktdiskarna.
– Det vore en självklarhet att ha svenska äpplen året runt, genom de nya lagren som byggts på Österlen. Det är obegripligt att vi inte har mer svenska äpplen i affärerna, tycker hon.
Varför är det bättre med svenska äpplen än importerade?
– Av miljöskäl givetvis och för att ingen smak överträffar de svenska sorterna. Alla känner igen doften från ett gott äpple. Vårt klimat passar bra och ger härdiga sorter, svarar Malin.
Vilket äpple tycker du bäst om?
– Gravensteiner och även melonäpple.
Transparente Blanche är en av de tidigaste sorterna, men vilka sena äpplesorter är värda att vänta på?
– Till exempel en lagringstålig sort med speciell karaktär som heter Ribston.
Det pågår en utveckling av det svenska fruktutbudet. Vid Balsgård norr om Kristianstad, driver Sveriges lantbruksuniversitet en växtförädlingsstation. Där drivs jakten på det perfekta äpplet. Trädet ska ge rikligt med frukt, det ska vara motståndskraftiga mot sjukdomar och äpplet ska smaka gott.
Att ta fram nya sorter är ett tidsödande arbete som tar minst 20 år. För några år sedan lanserades fyra nya svenska äpplesorter, framtagna för hemmaodling i våra trädgårdar.
Nykomlingarna heter Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke.
En annan ny frukttrend i Sverige är att på olika sätt erbjuda gratisfrukt, för att ta vara på trädgårdarnas frukt som slängs eller ruttnar bort.
Det har skapats digitala fruktkartor, med utmärkta platser att hämta frukt gratis. I Västervik finns flera platser utmärkta för den som vill passa på. En annan väg som används för att erbjuda gratisfrukt är sociala medier.