Barn och unga drabbas alltmer av fysisk och psykisk ohälsa. Fler studier visar samtidigt att odling ökar det psykiska välbefinnandet. Barn får bygga en ansvarskänsla när de tar hand om levande växter. Det ska dessutom leda till mer rörelse och bättre koncentration.
Daniel Lundberg, vice VD på Nelson Garden, menar att odling som pedagogiskt verktyg kan bidra till att skolan uppfyller den del av läroplanen som ger skolan i uppdrag att ge elever en relation till natur och miljö. Odlingen ska ge barn och unga en förståelse mellan sig själva, närmiljön och vår planet.
VT har kontaktat några skolor i kommunen avseende odling på lektionstid.
Mats Lindström, rektor på Fågelbärets skola, berättar att odling inte är något som de har systematiserat i undervisningen.
– Det är mer att fritidspedagogerna har plockat upp det någon gång, men vi har ingen skolträdgård. Det har skett ibland på lite uppstuds. Det är svårt att hänga på alla trender, säger Lindström.
Susanne Andersson som är rektor vid Blackstad skola och Himalajaskolan berättar att inte heller de har några odlingar.
– Vi har skogen precis runt knuten. Hade vi velat haft odlingar skulle vi dragit igång det. Det är något vi får titta på till hösten om vi skulle vilja ha, säger hon.
På Marieborgsskolan har de haft projekt där man odla, berättar rektor Ann-Catrine Leicht. Hon menar att det är positivt när man kan omsätta kunskap i praktiken och att det blir mycket mervärde för det för barnen.
– Varje klass och lärare planerar utifrån det som finns i kunskapsmålen. Några har haft projekt där man odlat och planterat kring jul. Det går lite i vågor, säger Leicht.
Mats Nilsson, trädgårdsmästare på Mariebergs Trädgård, tycker generellt sett att förlaget kring odling i skolan är en god idé. Han menar att ungas kunskap kring egen odling och försörjning är lite eftersatt.
– Intresset för odling har ökat, men det är inte alla som har möjlighet till det hemma och då kan skolan vara ett bra forum, säger Nilsson.
Han fortsätter:
– Det krävs erfarenhet för att lyckas med odling och det är mycket som kan gå fel. Det krävs att man kan följa utvecklingen och lära sig under resans gång. Det är skillnad mot någon enstaka trädgårdsdag.