Odensvi vill ha egen bredbandsförening

Inom fem år räknar man med att nästan alla kopparledningar för telefoni ska plockas ner på landsbygden. Enligt Telia Sonera så är de för dyra både att anlägga och att underhålla. Användandet av mobil telefoni och mobilt bredband ökar hela tiden och då är inte investeringar i gammal teknik försvarbar.

Carola Gunnarsson informerade Odensviborna om det bästa sättet att gå till väga om man vill bilda en egen bredbandsförening.

Carola Gunnarsson informerade Odensviborna om det bästa sättet att gå till väga om man vill bilda en egen bredbandsförening.

Foto:

Västervik2012-03-08 08:28

Telia Sonera har inte längre ansvaret för att förse landsbygden med telefoni. Man satsar ändå för att behålla kunderna.

Nu är det inte alla som bor på landsbygden och som använder sig av mobila lösningar som är nöjda. Täckningen är mycket dålig eller obefintlig på många håll. Detta har gett upphov till något av en ny bygderörelse där man byavis gräver ner egna fiberkablar. I hela Sverige finns redan runt 600 bredbandsföreningar.

En bygd där man börjat fundera över att hitta en egen lösning är Odensvi. Frågan har diskuterats i samhällsföreningen och för att få veta lite mer i frågan hade man på tisdagskvällen bjudit in Carola Gunnarsson som är ordförande i bredbandsföreningen Q-fiber i sin by i Alvesta kommun.

- Efter stormen Gudrun hade vi en ohållbar situation med strömavbrott och problem med telefoni, berättar hon. När Eon beslutade att de skulle gräva ner elkablarna fick vi frågan om inte vi i byn skulle passa på och lägga ner fiberkabel samtidigt.

- Det blev ett snabbt beslut och vi bildade en interimsstyrelse. Vi kom fram till att 30 000 kronor var den summa vi skulle gå ut och begära från varje intressent. Vi fick med cirka hälften av alla fastighetsägare. När allt var klart blev kostnaden 22 000 kronor per hushåll. Vi behöll 120 000 kronor till framtida underhåll, resten betalades tillbaka.

Byborna fick, förutom pengar, ta på sig att lägga fem arbetsdagar var under byggnationen. I byn grävdes 36 kilometer diken för att lägga ner kabeln. En stor del av det hade man förmånen att kunna lägga där Eon grävt för elkabel, men det blev ändå ganska många kilometer som man fick gräva för att nå alla hushåll som ville vara med.

- Vi bestämde tidigt att ha samma avgift för alla, oavsett hur långt bort från basstationen man hade sitt hus. Alla som är anslutna har varit mycket nöjda och vi har nästan inte haft några driftstärningar sedan starten för tre år sedan.

- I dag finns 90 föreningar i Kronobergs län som sysslar med att gräva ner fiber, enligt Carola Gunnarsson.

Från Odensvi samhällsförening tänker man nu går vidare och undersöka om det finns möjligheter att bilda en egen bredbandsförening.

Trots löften från Telia Sonera att man inte tänker ta bort kopparledningarna förrän man vet att den mobila telefonin fungerar så är det inte något som man förlitar sig på i Odensvi.

- Vi tror inte att kapacitet på masterna kommer att räcka till i framtiden, påpekade fler av deltagarna på mötet . Vi ser redan i dag hur dålig täckning vi har i många områden och hur trögt det mobila bredbandet fungerar. Att satsa på landsbygden tror vi inte någon kommer att vara intresserad av i framtiden.

Så att ta saken i egna händer, var många av mötesdeltagarna överens om, var den bästa lösningen för att få fungerande telefoni i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om