Odensvi planerar för egen friskola

I dag tisdag, kommer beslut att tas i Barn- och utbildningsnämnden om vilka skolor man vill föreslå ska läggas ned i Västerviks kommun. På de orter som är i farozonen är upprördheten stor och alla kämpar för att motivera sin skolas överlevnad, så också i Odensvi.

Bodil Johansson, Solveig Jacobsson, Mattias Jonsson, Nina Lööw och Malin Lööw är fast beslutna att skolan, som är något av hjärtat i bygden, ska leva vidare.

Bodil Johansson, Solveig Jacobsson, Mattias Jonsson, Nina Lööw och Malin Lööw är fast beslutna att skolan, som är något av hjärtat i bygden, ska leva vidare.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2010-11-09 00:00
Men där har man redan tagit ett definitivt beslut; att det kommer att finnas barnomsorg och skola i Odensvi också i framtiden, oavsett vad som bestäms i de politiska församlingarna.- Om inte kommunen vill driva skola så gör vi det själva, säger Nina Lööw, en an de drivande krafterna för skolans bevarande. Vi har varit i kontakt med andra friskolor och ska göra studiebesök för att få goda råd. Vi är också en grupp som ska gå en kurs i Stockholm som anordnas av Friskolornas riksförbund. Vi vet att den skolpeng vi skulle få är snålt tilltagen, men vi har tänkt på det också och redan varit i kontakt med privatpersoner och företag som kan tänka sig att sponsra. Den här sortens tankar och planer finns nog på flera håll där skolorna hotas, men när det gäller Odensvi känns det som det är på allvar. Orten är känd för att ta ansvar för sin egen bygd. Man har byggt hyresfastigheter, driver lanthandel och bensinmack, skapat en campingplats, anlagt fotbollsplan och man har stor verksamhet i bygdegården. Att just Odensvi kan bli den ort som förverkligar planer på friskola förvånar nog ingen som följt engagemanget i bygden under åren. Mattias Jonsson, som är en av delägarna i Ogestad lantbruksföretag, är helt säker på att bygden kräver både skola och barnomsorg.-  Vi är Odensvis största arbetsgivare med ett 20-tal anställda. I deras familjer finns 18 barn, inklusive våra egna åtta. Vi har lyckats rekrytera arbetskraft mycket tack vare närheten till bra barnomsorg och skola. Skulle våra anställda tvingas åka mer än åtta mil varje dag för att köra barn till barnomsorg är jag säker på att många kommer att flytta. -  Att Odensvi, ännu så länge, är attraktivt att flytta till märks på att här inte finns ett enda hus till salu, säger Malin Lööw som driver Odensvi lanthandel. Vi skulle behöva bygga mindre lägenheter för dem som är äldre och vill flytta från sina hus. Då skulle vi säkert få hit fler barnfamiljer.-  Vi tycker att vi har gjort vad vi kunnat här själva, säger Solveig Jacobsson som är dagmamma i Odensvi och som har en del av sin verksamhet förlagd till skolan. Vi har till exempel, på eget initiativ, flyttat över till skolans fritidslokaler så kommunen slipper betala hyra till kyrkan som de fick göra när vi höll till i kyrkans hus. Enligt statistiken kommer inte heller barnantalet att sjunka under den närmaste framtiden. Alla är väl medvetna om att en friskola kräver mycket engagemang av folket som bor på orten. Man vill förstås att verksamheten ska få fortgå i kommunal regi.-  Men om inte så blir fallet så kommer vi att agera själva. Och vem vet, en väl fungerade friskola kanske blir ett riktigt lyft för hela bygden och ökar sammanhållningen ännu mera, säger Mattias Jonsson.
Detta har hänt
Det finns för få elever i förhållande till antalet skolor, enligt en utredning från barn- och utbildningskontoret. Några skolor måste därför läggas ner.På förslag inför barn- och utbildningsnämndens möte i dag finns förslag att lägga ner flera skolor på mindre orter, bland annat Odensvi, Ukna, Totebo, Blankaholm och Lofta. Moderaterna och Socialdemokraterna har gått ut och sagt att de är för nedläggning, medan Centerpartiet är emot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om