Odensvi kotätast i Västerviks kommun

Om Västerviks kommun är en av de kotätaste i Sverige så är nog Odensvi den kotätaste socknen i kommunen. Enligt nyligen gjorda beräkningar går det 2,87 kor på varje Odensvibo.

Kon i förgrunden. Joakim Andersson, Pia Johansson, Sune Karlsson och Johan Andersson framför Pia och Sunes nybyggda ungdjurstall i Gällerstorp. Alla är bönder som tror på en framtid för mjölkproduktion. Foto: LENA PETTERSSON

Kon i förgrunden. Joakim Andersson, Pia Johansson, Sune Karlsson och Johan Andersson framför Pia och Sunes nybyggda ungdjurstall i Gällerstorp. Alla är bönder som tror på en framtid för mjölkproduktion. Foto: LENA PETTERSSON

Foto:

Västervik2006-03-16 08:43
Den främsta anledningen till det stora koantalet är att de största gårdarna Odensviholm och Ogestad tillsammans har cirka 680 mjölkkor. Övriga nio besättningar har mellan 24 och 95 kor.
Under de senaste tio åren har antalet gårdar med kor minskat också i Odensvi, men de som finns kvar har anpassat sig till tidens krav och byggt nytt eller byggt ut så de kunnat ha den storlek på besättningen som krävs för lönsam drift.

För att investera i byggnationer måste det finnas framtidstro och det är något som präglar bondekåren i Odensvi. Av den lätt pessimistiska ton som brukar höras från bondehåll märks inte mycket när man träffar bönder i Odensvi. De flesta är överens om att lantbrukare blir man inte av någon sorts "födsel och ohejdad vana", utan därför att man vill driva ett eget företag. Bra utbildning, ett genuint intresse och en modern syn på företagande är det som gäller. Att de flesta bönderna är unga, genomsnittsåldern i den lokala LRF-styrelsen är bara 38 år, bidrar förstås till hur man ser på sitt arbete.
- Vi vill ha fritid som alla andra, säger Joakim Andersson ordförande i LRF-avdelningen. Att kunna ägna tid åt barnen och att någon gång kunna åka på semester börjar bli naturligt för de flesta bönder. Förr ansågs det nästan omoraliskt om en bonde gjorde något annat än arbetade. Gå ut och promenera kunde han möjligen göra om han hade en bössa över axeln. Att åka på semester var det nog knappast någon som varken hade tid eller råd att kosta på sig. Men tiderna har förändrats också för oss bönder.
En av orsakerna till att just Odensvi har en så ung och framåtblickande bondekår står att finna cirka 20 år tillbaka i tiden. Då sålde den dåvarande ägaren till Odensviholm ut alla de gårdar som tidigare legat under godset till arrendatorerna. Intresset att investera blev betydligt större när brukaren också blev ägare. Nyligen genomförda generationsskiften och brukarbyten på flera gårdar har också gjort att unga tar vid.
Förutom de elva gårdar i Odensvi som bedriver mjölkproduktion finns också fler bönder som satsar på ungdjursuppfödning, flera nya ungdjurstallar och byggds under de senaste åren.

Planer håller nu på att ta form för att bilda någon form av samarbetsgrupp mellan flera gårdar i Odensvi. Man har tagit kontakt med LRF i Horn-Hycklinge, där det redan finns ett liknande samarbete, för att få goda råd. Man har tänkt sig att samarbeta både med maskiner och med olika inköp.
- Vi tror att det blir nödvändigt att hitta sådana lösningar inom flera områden, säger Pia Johansson. Förmedling av foder inom socknen är en annan viktig fråga som vi måste lösa gemensamt när ODAL lägger ner sin anläggning i Gamleby.
- Och så får vi ju en anledning att träffas och ha trevligt tillsammans, påpekar Joakim.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om