Sjukdomen hos häst är anmälningspliktig, och orsakas av parasiten Theileria equi som förstör de röda blodkropparna.
Parasiten ger en sjukdom som smittar mellan hästar via en typ av fästingar som inte lever i Sverige idag. Symptomen är feber, kraftig blodbrist och gulsot.
- Det är sannolikt första gången som hästar varit akut sjuka i piroplasmos i Sverige, säger veterinär Helena Back vid SVA. Antikroppar mot sjukdomen har dock påvisats förut, hos ett antal importhästar som förmodligen är kroniskt infekterade.
En häst som blivit infekterad med piroplasmos kan behandlas för att få ner antalet parasiter. Det är oftast inte möjligt att få bort hela infektionen, utan hästen förblir kroniskt infekterad livet ut. Hästar med infektionen kan visa nedsatt prestation, och vid stress riskerar sjukdomen att blossa upp igen.
- Så länge vi inte har de aktuella fästingarterna i Sverige är risken låg att hästarna smittar andra hästar, säger tillförordnad statsveterinär Gittan Gröndahl, Statens veterinärmedicinska anstalt. Smittan kan dock även överföras via smutsiga kanyler eller från sto till foster. Med varmare klimat är det inte omöjligt att nya fästingarter kan etablera sig i Sverige, och det kan innebära risk för spridning av sjukdomar vi tidigare inte haft.
Parasiten Theileria equi kan infektera hästar, mulor och åsnor, men smittar inte till andra djur eller människor. Piroplasmos eller sommarsjuka hos kor som förekommer i Sverige orsakas av en annan parasit, Babesia divergens.