Vid Gränsö slott var det stor uppslutning när hela 230 personer från akademi och näringsliv deltog på WASPs årliga industridagar. WASP är en förkortning för Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program och är Sveriges största forskningsprogram hittills.
– Det är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som står bakom detta och finansierar programmet och Linköpings universitet håller ihop organisationen WASP. Alla de stora universiteten i Sverige är medverkande, säger Natalie Pintar, kommunikationsansvarig på WASP.
Inriktningen på dessa dagar är räddningsscenarier, hur man med artificiell intelligens (AI) kan samarbeta och rädda människor i nöd. Forskare från universitet och företag samverkar här i gemensamma projekt.
– Vi är så tacksamma att vi får vara här på Gränsö. Det är en väldigt fin skärgårdsmiljö, med både vatten och varierad terräng. Att vi också får flyga drönare här ger utmärkta förhållanden för forskningen vi demonstrerar här idag, säger professor Anders Ynnerman, programdirektör på WASP.
– Vi är här för fältstudier, genom båtar och drönare samlar vi in data om hur systemen fungerar i verkliga livet. Det gör resultaten mer robusta. WASP strävar efter att den forskning vi stödjer ska stärka Sverige som en kunskapsnation, säger Natalie Pintar.
Magnus Zetterberg, systemarkitekt på Combitech, ett av de medverkande företagen, arbetar med ledningssystemet, där man samlar data och skapar samverkan mellan autonoma farkoster, som drönare och båtar och även människor.
– Vi hjälper till så att alla får en gemensam lägesbild under övningen och kan kommunicerar med varandra, genom att integrera data i realtid. Systemet har vi gett namnet Wara-PS core system, säger Magnus Zetterberg.
I en annan monter finns ABB's smarta robot. Aris Synodinos ger en förklaring till den tvåarmade roboten:
– Man lär roboten ett beteende, den kan identifiera objekt och lära sig nya uppgifter och om roboten inte förstår vad den ska göra så frågar den. Här ska roboten identifiera bananen bland de andra grejerna och sedan lägga bananen på tallriken, när den ser att uppdraget är slutfört stannar den. Om bananen däremot skulle studsa av tallriken eller liknande så märker roboten det och genomför sitt uppdrag igen, förklarar Aris.