Obamas sjukvårdsreform dömd att misslyckas

Amerikansk sjukvård är i akut behov av förändring. Tyvärr tyder allt på att Obamas förslag mest kommer innefatta sådant som fördärvade sjukvården från början.

Foto: Alex Brandon

Västervik2009-07-24 00:07
Barack Obama börjar nu ta tag i ett av hans viktigaste vallöften - reformera amerikansk sjukvård. Själv beskriver han förändringen som " en reform som sänker kostnaderna, främjar valfriheten och erbjuder ett skydd som varje amerikan kan räkna med." Tittar man lite närmare på de förslag som läggs fram av demokraterna så är det just motsatsen som de kommer att åstadkomma. För att förstå det amerikanska systemet behöver man gå tillbaka till 20-talet och depressionen. Staten började då reglera maxnivån på löner vilket gjorde att företagen började erbjuda sina anställda sjukförsäkringar för att kunna konkurrera om arbetskraften. Detta system förstärktes efter andra världskriget då amerikanska kongressen ändrade skattereglerna vilket medförde att de anställda betalar för försäkringen men arbetsgivaren äger och utformar den.
Idag är 60 procent av amerikanerna försäkrade via sitt arbete, 9 procent har individuella försäkringar och resten ingår i statliga program. Med alla subventioner så kan man konstatera att 80 cent av varje dollar i amerikansk sjukvård är statlig. USA blir därmed med det land som lägger mest pengar på sjukvård och som har världen dyraste sjukvård. Amerikaner kan inte heller fritt välja läkare eftersom detta styrs av försäkringsbolaget och försäkringsbolagen är reglerade så att de inte kan konkurrera mellan olika delstater. Valfriheten för arbetsgivaren som ska välja en försäkring är alltså begränsad och patientens fria val är helt obefintligt.Frånvaron av konkurrens och instanser som kan jämföra pris och kvalité har lett till att priserna ökar, kvalitén sjunker och allt fler medborgare som oroas över att de inte kommer att få tillgång till svård.
Till skillnand från den bild som ges i Sverige är problemet altså inte den privata marknanden utan snarare avsaknaden av den. Mycket riktigt som Obama beskriver det är huvudproblemen dels den höga kostnaden dels frånvaron av valfriheten. Med det som bakgrund är det obegripligt hur Obama kan föreslå ännu större statlig inblandning i sjukvården. Den makt som försäkringsbolaget sitter på att utforma försäkringar ska övergå till staten, patienten glöms åter bort. Obama vill även inrätta en statlig försäkring som ska konkurra med de privata. Eftersom de statliga försäkringarna är kända för att inte ge skälig ersättning till läkare beräknas detta driva upp premierna. Företag kommer heller inte längre ha några incitament till att erbjuda försäkringar till sina anställda utan kommer att överlåta detta till staten. Enligt "The Lewin Group" kommer cirka 118 miljoner amerikaner tack vare dessa förslag tvingas byta till en statlig försäkring. Hur ska detta sänka kostnaderna för sjukvården eller främja valfriheten?Amerikansk sjukvård är i desperat behov av förändring för att klara av att leverera bra vård till amerikanerna. Massiva regleringar och avsaknaden av konkurrens har lett till dagens situation. Mer regleringar och än ännu större statlig inblandning kommer knappast göra saken bättre. Vårdval USA vore den rätta vägen att gå för Obama.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om