Nytt varningssystem för väder: "Mer träffsäkert"

SMHI byter ut sitt vädervarningssystem. "Det nya är att lokala förhållanden blir mer avgörande när vi går ut med en varning om vädret", säger Fredrik Linde, chef för prognos- och varningsverksamheten hos SMHI.

"Lokala vädret får större utrymme i det nya varningssystemet", säger Fredrik Linde som är chef för SMHI:s prognos- och varningsverksamhet.

"Lokala vädret får större utrymme i det nya varningssystemet", säger Fredrik Linde som är chef för SMHI:s prognos- och varningsverksamhet.

Foto: Håkan Stridblom, SMHI

Västervik2021-02-04 09:00

Från och med 14 april 2021 planerar SMHI att gå över till ett förnyat vädervarningssystem med konsekvensbaserade varningar. Med det försvinner klass 1-, klass 2- och klass 3-varningar. Istället införs varningsnivåerna gul, orange och röd.

undefined
Fredrik Linde är chef för SMHI:s prognos- och varningsverksamhet.

– Vi gör det här för att mer träffsäkert kunna varna för konsekvenserna av ett väder. Om jag ger ett exempel så kanske inte ett snöfall i Norrland ger någon varning alls. Man har vana att möta ett sådant väder. Det får inga konsekvenser för trafiken där. Samtidigt kan ett snöfall av samma styrka ge konsekvenser för trafiken i Stockholm. Därför skulle vi varna i Stockholm, men inte i Norrland, säger Fredrik Linde, 

Syftet med att införa konsekvensbaserade vädervarningar är att ge bättre beslutsunderlag och öka samhällets förmåga att hantera allvarliga vädersituationer. Tidigare varningssystem har inte uppfattats som optimalt.

– För vår del betyder det här att vi mer träffsäkra varningar och det är tydligare att de lokala förhållandena betyder mycket, säger han.

De nya varningsnivåerna är alltså gul, orange och röd. Gul innebär i korthet en väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Orange varning innebär en väderutveckling som kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner är förväntade. 

undefined
En av de nya symbolerna. Orange betyder exempelvis en väderutveckling som kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö

Den allvarligaste nivån, den röda, innebär en väderutveckling som kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten samt mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Omfattande störningar i samhällsfunktioner är förväntade.

– Det nya här är också att varningarna sker i samarbete med de som finns på plats. Kommunerna som är mitt i vädret vet mycket bättre hur påverkat kommunen blir. 

undefined
Snöväder kan ge en varning i det nya systemet på en plats, medans en annan plats bedöms klara trafiken utan störningar.

Sammanfatta vad som är viktigast med det nya systemet?

– När vi står inför ett beslut om att utfärda en varning intensifierar vi samverkan med myndigheter och aktörer på lokal, regional och central nivå. Varje aktörs bedömning av hur vädret kommer påverka läget blir en samlad lägesbild som blir grunden för den vädervarning vi går ut med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!