Undervisningen på introduktionsprogrammen på Västerviks gymnasium var inställd på onsdagen. Anledningen till det är en händelse som inträffade på Kvarngatan i höjd med Bryggaren vid 21.30-tiden på tisdagskvällen. Enligt polisen var det flera ungdomar från olika grupperingar som hade drabbat samman. En polispatrull råkade köra förbi platsen och några personer från ett av gängen vinkade till sig polisen. Ungdomarna berättade att en av dem blivit av med sin plånbok och att en uppgörelse nu var nära att inträffa. Polisens lugnade ner situationen och upprättade en anmälan om grov stöld.
Koppling till storbråket
Enligt uppgifter från skolan och kommunen bedöms händelsen ha koppling till det bråk som ägde rum på Västerviks Gymnasium förra tisdagen, och därför beslutades det att undervisningen skulle ställas in under onsdagen. De cirka 200 eleverna fick veta det när de kom till sina klassrum på onsdagen.
– Vi kände att vi behövde tid och möjlighet att fundera på hur vi ska lägga upp vårt förebyggande arbete så att inte skolan blir en arena för ytterligare konfliker och bråk, säger gymnasiechefen Jörgen Jonsson.
Spänd stämning på skolan
Undervisningen var inställd även förra onsdagen, dagen efter det stora bråket, men sedan dess har eleverna varit tillbaka. Det har inte varit några fler bråk i skolans lokaler, uppger Jörgen Jonsson, men den spända stämningen har inte försvunnit och eleverna har inte fått studiero.
Under onsdagen har skolan bland annat träffat säkerhetssamordnare och personal som jobbar på boenden i området.
Fler ordningsvakter
Skolan kommer också att se över frågan om ordningsvakter. Hittills har två personer funnits på skolan under lektionstid, men det kan vara aktuellt att utöka detta.
– Vi är ju inte vana vid ordningsvakter på skolan, det händer ju bara vid extraordinära händelser, säger Jörgen Jonsson.
Möta oro och frågor
Redan på torsdagen räknar skolan med att eleverna är tillbaka i undervisning. Då gäller det att informera om allt som händer och fånga upp alla frågeställningar, menar Jörgen Jonsson.
– Vi måste föra nära samtal med eleverna, så att inte rykten späs på. De läser mycket på sociala medier och drar slutsatser utifrån det och då gäller det för oss att möta upp det med samlad information.
– Det är också viktigt att vi fångar upp alla elevers tankar och funderingar. De ska känna att ingen gnutta oro är för liten för att ta upp med någon vuxen på skolan.