Nytt system kan minska krogsnusk
Klistermärke på dörren ska garantera god mathygien.
Kocken Mikael Sangrud och krögaren Jonas Thorsson är tveksamma till om ett klistermärke är rätta sättet att upplysa besökare om god livsmedelshantering. Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
Förra sommaren insjuknade flera personer i salmonella efter att ha ätit kebabpizza i Västervik. Efter sommarens kontroller runtom i kommunen har ungefär 15 restauranger fått anmärkningar för brister i livsmedelshanteringen.
Resultatet är ungefär detsamma från år till år. Krogägarna har svårt att leva upp till kraven på livsmedelshanteringen och livsmedelsinspektören har svårt att hinna med att kontrollera alla krogar en gång om året.
Som konsument är det därför inte lätt att veta var man kan äta tryggt.
- Det finns kommuner som lägger ut namnen på de restauranger som har blivit godkända på internet, berättar Ulrika Palmér Nilsson, livsmedelsinspektör på miljö- och byggnadskontoret.
Men i Västervik befinner sig den typen av konsumentupplysning bara på diskussionsstadiet. Steget före ligger två företag som gemensamt lanserar ett nytt självkontrollsystem för restauranger. De krogar som, med hjälp av det, klarar kommunens kontroller ska få en dekal att sätta upp på dörren.
Bakom idén står grossistföretaget Mårdskog & Lindqvist och utbildningsföretaget Utbilda. nu, som har tagit fasta på att nya strängare EU-regler införs 2006. Inom kort kommer grossistföretagets kunder, varav ett femtontal finns i Västervik, att få erbjudande om självkontrollprogrammet.
Är inte det något som kommunen själv kan göra så att det omfattar alla restauranger?
- Vi har diskuterat det, men problemet är att vi inte hinner med alla varje år. Då blir det orättvist mot de krogar som sköter sig, men som inte får någon dekal eftersom vi inte har hunnit kontrollera dem, säger Ulrika Palmér Nilsson.
Samma problem kan drabba MÅL-märkningen, eftersom den bygger på den kommunala inspektionen.
I Danmark har man infört ett system med smileys, leende gubbar, som sätts upp i fönstret på de restauranger som sköter livsmedelshanteringen korrekt.
- Tanken är väl god, säger en något skeptisk Jonas Thorsson, krögare på Tre rum och kök i Västervik.
Där har man nyligen haft besök av kommunens tillsynsman och vet att det inte krävs så mycket för att få en anmärkning. Eftersom en leverans precis hade anlänt stod det kartonger på golvet i kylrummet, något som föranledde en anmärkning.
- Om de ska införa det så måste det gälla alla restauranger och de måste kolla det varje vecka, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!