Nytt system kan hota vårdkvaliteten

Staffan Skobe ser flera faror med ett nytt ersättningssystem för vården.

Västervik2004-09-01 01:00
Redan i juni påtalade distriktsläkaren i Västervik Staffan Skobe att landstingets planerade nya ersättningssystem inte gynnar kvaliteten i vården.
I en skrivelse till landstingsstyrelsen kritiserar han det förslag som tagits fram av ledningsbolaget som ger ekonomisk ersättning till vårdinstanserna per läkarbesök.
- Problemet är att man inte fokuserar både på produktivitet och kvalitet. Man bara räknar antalet besök som om det skulle vara ett mått på kvalitet, säger Staffan Skobe.
I sin skrivelse tar han upp att produktiviteten bara mäts när det gäller läkarbesök. Ingen hänsyn tas till sjuksköterskemottagningar, telefonrådgivning eller att flera problem kan lösas vid ett och samma besök. istället önskar han sig ett mått på hur väl de olika vårdenheterna tar hand om sina patienter. Till exempel kunde andelen listade patienter som besöker vårdenheten varje år mätas.
- Vi ska erbjuda våra patienter en god service och att de inte ska behöva springa flera gånger till oss. Vi har Sveriges bästa tillgänglighet i Kalmar län. Politikerna vet ju detta! Ändå ska de genomföra det här på grund av att Ledningsbolaget sagt att det är bra.

Vad kommer det här systemet att innebära för patienterna?
- Det betyder att tillgängligheten kommer att försämras. Antalet besök kommer att öka för att vi ska förbättra vår ekonomi. Det är det största problemet. Andra problem är att det blir fler återbesök, sämre service och att man får betala mer ur egen plånbok.
Ledningsbolagets förslag betraktar Staffan Skobe som "70-talsmässigt". I det finns inbyggt en risk för färre remisser, eftersom primärvården då kommer att förlora inkomster, menar Staffan Skobe.
- Det finns ingen stimulans i den här typen av tänkande. Det är destruktivt att bara jaga kvantitet och inte kvalitet.
Han tror att en konkurrenssituation kommer att uppstå mellan de olika vårdenheterna. Alla kommer att vilja behålla patienterna hos sig för att inte inkomster ska försvinna från enheten. Detta kommer i sin tur leda till att samarbetet mellan de olika primärvårdsenheterna, till exempel i semestertid, och mellan primärvården och sjukhuset kommer att bli lidande. Något som i slutändan går ut över patienterna.
- En sådan konkurrenssituation mellan två vårdgivare inom samma koncern kan vi inte ha.
Staffan Skobe är inte den enda med de här åsikterna.
- Det är många som påpekat de här felaktigheterna. Jag känner ingen distriktsläkare som tycker att det här är bra.
Så mycket respons på sin skrivelse har Staffan Skobe däremot inte fått från politikerhåll.
- Jag tror att de har betraktat den som ett informellt brev, säger han.
Det ursprungliga förslaget ligger oförändrat. Ärendet kommer upp igen på landstingsstyrelsens möte 8 september.
- Men det är inte säkert att de kommer att ta ett beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om