När stormovädret drog in över Västerviks kommun under helgens å drabbade det framförallt elabonnenter på landsbygden. Under söndagen var hundratals abonnenter periodvis utan ström.
Redan under söndagen kunde den ena nätverksoperatören, Västerviks Kraft, återställa så att alla kunder fick tillbaka sin ström. Eon, som har större delen av landsbygden i Västerviks kommun, har haft det tuffare.
På torsdagsförmiddagen var antalet hushåll utan ström nere i ett 50-tal. De flesta hade varit utan ström sedan i söndags, i något fall sedan i lördags. Framförallt fanns de enstaka avbrotten i norra kommundelen, några lite större kluster på runt tio hushåll vardera fanns på landsbygden runt Hallmare och vid Skavdö i södra kommundelen.
– Vi har väldigt många avbrott, som i många fall bara berör något enstaka hushåll, säger Björn Persson på Eons pressjour.
Han säger att målet är att de som förlorade strömmen i lördags eller söndags ska få tillbaka strömmen under tisdagen. En hård nöt att knäcka var Lilla Rätö där ett tiotal kunder var utan ström. Där löser man situationen tillfälligt med ett mobilt reservelverk.
Under dagen kunde antalet avbrott gå upp och ner. Vid tretiden fick man ett avbrott som berörde ett hundratal kunder på bland annat Östra och Västra Eknö. Boven i dramat var ett nedfallande träd.
Även tidigare på dagen kunde antalet kunder utan ström gå upp tillfälligt. Det berodde på att man var tvungen att slå av ström under reparationsarbetet.
Både Eon och Västervik Kraft arbetar nu för att förhindra nya elavbrott. Eon har helikopter ute, medan Västervik Kraft spanar på annat sätt:
– Just nu flyger vi med drönare över några av de mest utsatta områdena för att hitta träd som fallit över ledningar, berättar Per-Erik Ekström Affärsområdeschef Elnät på Västervik Miljö & Energi i en presskommentar.
Han räknar med att reparationsarbetet kommer att pågå i några dagar efter stormen.
Båda bolagen har försökt att arbeta förebyggande de senaste åren med att vädersäkra ledningsnätet.
Det innebär att tidigare luftburna ledningar grävs ner i marken. Blanktråd byts ut mot isolerade kablar.
Björn Persson på Eon säger att kraftkoncernen som är verksam i stora delar av Sverige lägger miljardbelopp årligen på att stärka elnätet. Än är man inte i mål.
– Målet är att all blanktråd ska bort.