Svenska kyrkan är Sveriges fjärde största fastighetsägare. Man äger sammanlagt runt 25 000 byggnader, varav nära 19 000 värms upp regelbundet.
Stigande elpriser och vikande medlemsantal - vilket betyder minskade intäkter - gör att pengarna inte kommer att räcka till i framtiden. Det, och kyrkans ambition om att värna miljön, gör att man nu satsar på att bli klimatsmartare. Ett nytt energieffektiviseringsprojekt ska spara både pengar och miljö.
- Vi ska medvetandegöra problemet, och höja kompetensen bland de anställda, berättar Annika Deltin, projekthandläggare från Linköpings stift, som VT träffar i Sankta Gertruds kyrka i Västervik.
Hon är här tillsammans med två konsulter från Sweco Systems AB, som gör en besiktning av lokalen. Sådana här besiktningar görs i hela stiftet, och turen har nu kommit till Västerviks stad. Glenn Adolfsson och Magnus Augustsson går igenom lokalen med värmekamera, och pratar med fastighetsskötarna om hur kyrkan används. Syftet är att hitta energitjuvar, och på sikt få ner energikostnaderna.
Sankta Gertruds kyrka värms inte upp på vintrarna, och kostar därför inte lika mycket som en året-runt-kyrka. I snitt brukar annars uppvärmningen av en kyrkobyggnad landa på runt 150 000 kronor varje år.
- Det går åt 80 000-
100 000 kilowattimmar årligen, berättar Magnus Augustsson.
Men genom att bli effektivare - till exempel genom att installera nya styrsystem eller värmepumpar - kan kostnaderna sänkas betydligt. Genom projektet tror Annika Deltin att församlingarna i Svenska kyrkan kan sänka sina uppvärmningskostnader med i snitt 30 procent.
En sista utväg kan vara att sälja byggnader som man sällan använder, till exempel prästgårdar eller församlingshem.
- I Västervik har vi redan sålt en byggnad, i Jenny, till katolska kyrkan. I framtiden måste vi titta mer på det, säger Kenneth Lindqvist, fastighetsskötare i Västerviks församling.
När det gäller Sankta Gertruds kyrka så kommer konsulterna från Sweco inom någon månad att lämna förslag på vad man kan göra för att sänka energikostnaderna där.