Nytt liv i fallfärdig ladugård i Daddhorva
Ann-Marie och Torvald Johansson har gjort ett omfattande arbete på kort tid i ladugården som stått tom och fått förfalla i Daddhorva. Gårdens historia sträcker sig ett par hundra år tillbaka i tiden. I stället för att rivas så får nu nio amkor en fräsch boning.
Gammal ladugård åter i bruk. Nu blir det nytt liv på gården i Daddhorva sedan Ann-Marie och Torvald Johansson byggt om ladugården för sina nio amkor som kommer att få gå i lösdrift.
Foto:
- När vi blev uppsagda från Valstad Säteri så gällde det att finna en lösning på var vi skulle ha korna i vinter. Här hos Hasse Bertilsen, som äger gården, har vi våra får på bete sedan ett par år. Kunde vi lyckas bygga om ladugården så han slapp riva den så fick vi fria händer. Bertilsen står för kostnaderna och vi för arbetet, berättade Ann-Mari och Thorvald Johansson.
Efter klartecken och goda råd från miljökontoret i Västervik så kavlade paret Johansson upp ärmarna och satte i gång att arbeta.
Hur många containrar Thorvald kört bort med skrot har han ingen räkning på men många var de.
- Folk som åker förbi ser förvånade ut, de har ju vant sig vid att det var så skröpligt tidigare.Baksidans fasad hinner vi inte med att ställa i ordning förrän till våren.
Det går inte att ta miste på att Ann-Mari och Torvald är stolta över sitt arbete. Ladugården har fått ny husklädnad och målats i faluröd färg precis som förr. En ny sockel på huset har Torvald murat upp och det gamla taket har lagats. Nya fönster har satts in och på fönstren finns armeringsmattor så att inte korna som går i lösdrift knackar sönder dem.
Längs de nymålade väggarna finns de gamla badkarsfronterna kvar liksom de timrade stockarna i taket. Detta har Ann-Marie och Torvald sparat från tidigare. Ett nytt golv har gjutits på den 175 kvadratmeter stora ytan där nio amkor ska gå i lösdrift och för kalvarna finns det avskilda bås. Även flottörkopparna finns kvar från tiden då det fanns djur i ladugården.
- Nu är cirkeln sluten. Min mor hyrde in sin häst och två getter här på 1980-talet och nu är det vår tur, berättar Torvald.
Torvald och Anne-Marie började sin karriär som "månskensbönder", vilket är detsamma som bisyssla. Torvald var rörmokare och Anne.Marie jobbade inom sjukvården. De startade med tre kalvar och en gris vid namn Sue Ellen, namnet fick hon för hon var lång och slank. Ett par år hade de djuren i Espeboda tills de fick flytta till Valstads Säter där de arrenderade lantbruket på 40 hektar mark och 50-talet amkor samt ungdjur.
- I våras blev vi uppsagda efter 24 år, säger Ann-Marie och då blev detta en ny chans. Roligt är det att ha fått rusta upp den gamla ladugården och fått den klar nu för att ta in korna och kalvarna. Blir det för kallt för fåren med bara vindskydd ute så finns här plats för de med.
Ägaren till gården i Daddhorva, Hasse Bertilsen, kom till platsen och såg så nöjd och glad ut för att arbetet fortskridit i så snabb takt.
- Vattenfrågan har varit ett stort arbete. De gamla ledningarna var helt igenrostade. Det har blivit fint och här finns också plats för mina tre tjurar över vintern, sade Hasse Bertilsen.
Han bor på Byvägen i Gladhammar och handlar med virke. Sågen i Gladhammar är Hasses arbetsplats. Hasse övertog släktgården i Daddhorva som stått tom på verksamhet sedan 2002.
- Ladugården har genom åren blivit såväl ombyggd som tillbygd. Här hade bonden mjölkkor fram till 1960-talet.Till och med grisuppfödning har det funnits med 500 grisar fram till 1972 då mina föräldrar köpte gården och hade ungdjur här. Senast var det en som hyrde det till bilverkstad. Efter det har ladan fått förfalla och jag är tacksam att det blir en fin fortsättning på gårdens historia, berättade Hasse Bertilsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!