Nytt landstingsråd ligger lågt med privatiseringar i sjukvården

Före valet 2006 blir det inga större förändringar i sjukvården i Kalmar län. Det säger centerns nya landstingsråd Christer Jonsson, Emmaboda. Inga privatiseringar är aktuella, och inget kommunalt övertagande av delar av primärvården kommer att ske före 2007.

Nytt landstingsråd. Christer Jonsson, Emmaboda, efterträdde Hans Wendell som landstingsråd den 1 september. Foto: ANDERS STEINER

Nytt landstingsråd. Christer Jonsson, Emmaboda, efterträdde Hans Wendell som landstingsråd den 1 september. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-09-10 00:25
När de borgerliga partierna tog över makten i landstinget var privatiseringar en stor fråga. Västerviks sjukhus skulle läggas ut på entreprenad. Men ingen var intresserad.
- Vi har lärt en del av den processen, säger Jonsson. Vi ska nog dämpa pukor och trumpeter.
I Västervik har landstinget och kommunen diskussioner om något man kallar för partnerskap för hälsa. Tanken är att kommunen ska ta över delar av primärvården. Men några konkreta planer finns inte.
Arbetet stoppades upp när landstinget lade ner sin mesta energi på att få ekonomin i balans.
- Och det vi lyckats med, säger Christer Jonsson inte utan stolthet.
Han räknar med ett överskott i årets budget på hundra miljoner kronor.
- Det är nödvändigt med tanke på den medicinska utvecklingen och att vi ska ha råd att investera i ny teknik.

En annan faktor som kräver överskott i budgeten är kommande pensionsutbetalningar. Enligt tidningen Dagens samhälle är landstingens pensionsskuld 122 miljarder kronor. Den årliga kostnaden ökar från 9,4 miljarder i år till 17,6 miljarder 2025 i fast penningvärde. Då gäller det att ha sparade pengar om inte kärnverksamheten ska drabbas av nya nedskärningar.
Christer Jonsson är medveten om det men menar att det är en pedagogisk svårighet att förklara det för anställda och allmänhet.
Han talar om att "vårda ekonomin" och "stå upp för överskottsmålet". En del mindre besparingar återstår att göra.

Kalmar läns landsting har genom åren gjort många organisatoriska förändringar. Ibland skulle det decentraliseras, ibland centraliseras. Men något sådant är inte aktuellt, inte vad Christer Jonsson vet.
- Men vi har en tydlig bodelning i landstinget. Det är landstingsdirektören som ansvarar för sådan frågor, även om det är det politiska organisationen som alltid fattar beslut.
Det pågår ett arbete, inte bara i Västervik, för att undersöka om kommunerna, eller någon entreprenör, kan ta över vissa delar av omsorg och omvårdnad, i första hand hemsjukvården. Anledningen är att många ramlar mellan stolarna.
- Målet är att vi ska kunna göra något 2007, säger Christer Jonsson.

En annan fråga som landstingsdirektören jobbar med är hur man ska kunna mäta prestationerna i landstinget. Men att man skulle ställa krav på till exempel ett visst antal operationer tror han inte på.
- Då får vi ett planekonomiskt förhållningssätt.
Men ett prestationsbaserat ersättningssystem?
- Det har prövats i Skåne och det blev för dyrt.
Uppföljning i efterhand?
- Det måste vi göra. Det märkte vi när Ledningsbolaget visade att vi fick ut mindre för pengarna än Halland.
- De stora utmaningarna framöver blir tillgängligheten i sjukvården och hälsoarbetet, säger Christer Jonsson, som också framhåller personalförsörjningen, som kan bli ett bekymmer när alla 40-talister slutar.
Christer Jonsson
Bor: Emmaboda.
Yrke: Universitetslärare.
Ålder: 46 år.
Parti: Centerpartiet.
Uppdrag: Landstingsråd för tandvård och personalfrågor sedan den 1 september. Ledamot i landstingsstyrelsen sedan november 2002. Ledamot i landstingsfullmäktige 1988-1994 och sedan november 2002.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om