Nytt hot mot sjukhuset
"Öron-näsa-hals-sjukvården i länet måste samordnas bättre."
Den mest hotade delen är slutenvårdsavdelningen, avdelning 7 i Västervik.
Utredningen har gjorts av konsulten Jan Svanell som förstås haft täta kontakter med berörda verksamhetschefer i Västervik och Kalmar.
- Besparingarna på mellan fem och sex miljoner kronor skall fördelas lika mellan Västervik och Kalmar, säger Björn Synnerstad i Västervik.
- Det vi tycker för Västervik bästa förslaget innebär att vi med vissa modifieringar kan behålla slutenvårdsavdelningen och även säkerställa Västerviks sjukhus som ett riktigt akutsjukhus.
Det sämsta förslaget i utredningen är att all slutenvård koncentreras till Kalmar och Västervik skulle enbart ha öppenvård och dagkirurgi.
Dessutom skulle Västervik inte ha någon jourverksamhet.
- Ett alternativ som vi inte vill se, säger Björn Synnerstad. Många verksamheter hör samman och att bryta en del kan få oanade konsekvenser.
Diskussionen om jourverksamheten i Västervik är oerhört känslofylld konstaterar även Jan Svanell i sin utredning.
- Eftersom ambitionen finns att bevara Västerviks status som akutsjukhus blir öronjourens värde för sjukhuset som helhet stor.
Kirurgen beskriver ett stort behov av det stöd som öronjouren utgör och oralkirurgin och hela specialisttandvården beskrivs som direkt hotad i norra länsdelen om öronjouren skulle försvinna.
När det gäller avdelning 7, slutenvårdsavdelningen så är det en jämförelsevis liten avdelning och som dessutom delas med ögon.
- Vi har redan en slimmad organisation och vi är en femdagars avdelning, säger Björn Synnerstad. Ingen verksamhet på avdelning under helgerna. Då flyttas patienterna till annan avdelning.
En nedläggning skulle betyda att nära fem tjänster försvinner. Hela personalstyrkan försvinner inte då två sjuksköterskor och en undersköterska behövs för att ta hand om dagkirurgiska patienter.
Öronkliniken i Västervik skulle fortsättningsvis få disponera två platser för inläggning på kirurgkliniken. Till detta kommer fortsatt plats på barnkliniken.
En stor besparing räknar utredaren med kan göras att två specialistläkare i Kalmar som snar lämnar kliniken inte ersätts.
Jan Svanell pekar också på att samarbetat mellan Västervik och Kalmar måste bli bättre.
- Det har till och med varit så fram tills nu att patienter skickats från Västervik till andra sjukhus utanför länet trots att motsvarande kompetens och verksamhet finns i Kalmar.
- Det förefaller vara djupt rotat i kulturen och mer eller mindre inbyggt i väggarna.
- Traditionen och Västerviks historia som självständigt länssjukhus i eget landsting lever kvar än i dag. Geografiskt känns banden starkare med Östergötland än med Kalmar och även detta får konsekvenser för umgänget mellan klinikerna.
Nu väntar den politiska behandlingen av ärendet och där ingår att bryta nyss nämnda mönster och inleda en process mot ett gemensamt ansvarstagande för befolkning, utveckling och verksamhet ur ett övergripande landstingsperspektiv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!