Kanske sammanfattar Tjustbygdens kulturhistoriska förening ärendet bäst i början av sitt yttrande: "Tjustbygdens Kulturhistoriska Förening har vid flera tillfällen, 2013, 2015, 2018 och 2020 fått möjlighet att yttra sig gällande nya detaljplaneförslag."
Tankarna att bygga till Gamla vattentornet i Västervik, så att det ska rymma bostäder och kontor är långt i från nya. Idén fördes fram första gången 2009. 2017 antogs faktiskt en detaljplan av kommunfullmäktige, men den överklagades av kritiska grannar. Rätten gav grannarna rätt, och menade att den tänkta moderna tillbyggnaden skulle bli alltför dominerande mot tornet från 1905.
Nästa motgång kom häromåret. Ett nytt förslag hade förts fram med en mindre tillbyggnad, och med en grupp radhus i omgivningen. Då kom en rapport från Statens Geologiska Undersökningar som avrådde från att bygga bostadshus där det var tänkt, på grund av strålning.
I det nya förslaget, som man kunnat yttra sig om fram till den 3 mars, fanns tillbyggnaden av vattentornet med. Radhusen flyttades längre bort till ett grönområde där strålningen ligger under gränsvärdena.
Grannarna är dock fortsatt kritiska.
Att tillbyggnaden blivit mindre imponerar inte. Flera grannar skriver att tillbyggnaden, inte minst på nära håll kommer att upplevas som dominerande.
– Jag tror att det nya förslaget kommer att uppfattas som ännu mer kompakt och störande, skriver en granne.
Andra ifrågasätter varför man alls måste göra något med vattentornet.
– Vattentornet är ett ståtligt landmärke. Låt det förbli så utan en krystad tillbyggnad.
De boende vänder sig också mot att ett grönområde kommer att ge plats för radhus. En av dem pekar på ett annat område alldeles i närheten som lämplig för bostäder: Gamla järnet.
Hörs det då inga positiva röster? Jodå.
En granne tycker tvärtom att det är roligt att det händer något med Kattkulleparken. Enda invändningen är att grannen vill att radhusplanerna bantas ner från sex till fem hus.
Tjustbygdens Kulturhistoriska förening tycker att entreprenören tagit hänsyn till de synpunkter föreningen fört fram tidigare.
Däremot har lantmäterimyndigheten en invändning. Man tycker att kommunen borde kunna redovisa ett exploateringsavtal med entreprenören i det här skedet. Exploateringsavtalet är en överenskommelse om hur projektet ska genomföras.