Nytt bråk om entreprenad

Sjukvårdsbolag kan få fördelar i upphandling. "Oppositionen vill bara sätta käppar i hjulet".

Västervik2003-04-17 06:00
Kan sjukvårdsbolaget Praktikertjänst AB få fördelar när det eventuellt blir dags att lägga anbud på vården vid Västerviks sjukhus?
Den frågan ställer sig socialdemokraternas och vänsterpartiets landstingspolitiker. De har nu vänt sig till Nämnden för offentlig upphandling för att utreda om Praktikertjänst över huvud taget kan komma i fråga vid ett eventuellt anbudsförfarande.
Bakgrunden är att Praktikertjänsts dotterbolag, Ledningsbolaget i Skandinavien AB, redan är inhyrt för att kartlägga landstingets ekonomi och verksamhet. Ett arbete som så småningom ska mynna ut i ett förslag om besparingar och rationaliseringar för att komma tillrätta med landstingets ansträngda ekonomi.
- Det känns olämpligt att man skickar in ett konsultföretag som ska omstrukturera hela verksamheten och ha kontakt med alla klinikchefer. Vid en eventuell upphandling kommer kanske Praktikertjänst att ha oerhörda konkurrensfördelar jämfört med andra intressenter, säger vänsterpartistiske landstingsrådet Johnny Petersson som tillsammans med socialdemokratiske landstingsrådet Ulf Nilsson skrivit under det brev som skickats till Nämnden för offentlig upphandling.
Dilemmat har tidigare tagits upp i de politiska församlingarna, senast vid landstingets extrainsatta fullmäktige för några veckor sedan, då beslut fattades om ett mångfaldsprogram och en förstudie som ska göra det möjligt att lägga ut en del av eller hela verksamheten vid Västerviks sjukhus på entreprenad.
Socialdemokraten Gert Wollinger har varit i kontakt med Nämnden för offentlig upphandling och berättar att det bara är de som kan pröva upphandlingsfrågor i förväg.
- När avtalen är skrivna kan de överklagas till Konkurrensverket, men bara av dem som är inblandade. Vi tycker att det är viktigt att få klarhet i frågorna redan innan och hoppas på ett snabbt svar. Det kan spara mycket bekymmer om det skulle visa sig att det här inte är förenligt med god konkurrenssed, säger han.
Landstingsstyrelsens ordförande, kristdemokraten Anders Andersson, delar inte oppositionens oro.
- Jag litar på att de tjänstemän i landstinget som utsett Ledningsbolaget till det konsultbolag som ska se över landstingets ekonomi, gjort en professionell bedömning av dess lämplighet, och att de beaktat olika aspekter så att det inte ska bli någon intressekonflikt, säger han.
- Dessutom blir ju det som kommer fram i utredningen offentligt även för de andra intressenterna, säger han.

Har du någon förståelse för oppositionens oro?
-Jag har respekt för oron men konstaterar samtidigt att denna oro verkar ingå i oppositionens strategi att skjuta ner den borgerliga majoritetens arbete, säger Anders Andersson.
Han välkomnar visserligen en juridisk prövning för att klara ut eventuella felaktigheter. Men han anser också att utspelet är ett nytt försök att sätta käppar i hjulet för den borgerliga majoritetens entreprenadplaner.
-Först försökte de stoppa oss genom en folkomröstning, sedan genom ett återremissyrkande. Nu gör de ett tredje försök att punktera besluten och skapa osäkerhet hos dem som kan vara intresserade av driva entreprenad, säger han.
Vänsterpartiets Johnny Petersson håller inte med:
- Visst är vi motståndare till att vården ska handlas upp, men ska det göras så är det viktigt att man är noggrann med alla detaljer, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om