Nytt bidrag för solenergi olönsamt för privatpersoner

Regeringen har beslutet om ett nytt stöd för solceller. Men familjen Gunnarsson i Västervik som använder solenergi, tycker inte att stödet lönar sig.

Mätaren visar temperaturen på taket och i ackumulatortanken där vattnet värms upp. När bilden togs var det 107 grader på taket och 89 grader i övre delen av tanken.

Mätaren visar temperaturen på taket och i ackumulatortanken där vattnet värms upp. När bilden togs var det 107 grader på taket och 89 grader i övre delen av tanken.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-06-26 16:00
Åke och Eva Gunnarsson har både solrör och solpanel på hustaket. Paret köpte och installerade själv anläggningen för snart fyra år sedan. - Vi är miljömedvetna och ville få ner elkostnaden. Sedan vi bytte till solrör har vi sänkt vår fjärrvärmekostnad med 4 000 kronor om året. Om 10 år tror jag att de som förstår tekniken har solenergi, säger Åke Gunnarsson. Solrören förser huset med billigt varmvatten i kranar och element mellan mars och november. Driftskostnad ligger på ynka sex öre i timmen. Solpanelen är kopplad till ett batteri som används till hushållsel och vid strömavbrott. Väljer de att ansluta panelen till elnätet kan de få statligt stöd. Tidigare har endast solceller på offentliga byggnader subventionerats. Men från och med 1 juli blir det möjligt också för företag och privatpersoner att söka det. I dagsläget kostar det 1 000-4 000 kronor om året att vara ansluten till elnätet. För paret Gunnarsson som har en småskalig elproduktion blir bidraget därmed inte lönsamt. - Den avgiften måste bort annars är det helt ointressant för oss. Vi skulle gå plus minus noll, säger Åke Gunnarsson. Linus Palmblad på Energimyndigheten håller med. - Det är en för hög fast avgift. För små elproducerande anläggningar blir det olönsamt, säger han. Nu jobbar regeringen med ett förslag som ska vara klart till hösten. Förslaget syftar till att göra det billigare för privatpersoner att vara anslutna. Näringsdepartementet utreder vad som gör årsavgiften så hög. Troligen är det antingen elbolagens mätning eller rapportering av kundernas elproduktion som kostar. - Utredningen föreslår att man ska göra undantag från kravet på timvis mätning och övergå till en schablonmässig mätning månadsvis, säger Anna Forsberg på näringsdepartementet.
Solceller
Solceller omvandlar solljus direkt till el i form av likström, till skillnad från solfångare där solstrålningen används för att producera varmvatten. Omvandlingen av solenergi till elektrisk energi kräver inget bränsle och ger inte några utsläpp. Den i dag vanligaste typen av solcell tillverkas av en tunn skiva av kisel. Fakta: Energimyndigheten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om