Nytt bakslag för socialnämnden
Länsrätten anser att Solpoolen ska få servera öl och vin.
Solpoolen har en relaxavdelning där slutna sällskap kan bada bastu och massagebad. I samband med det händer det att mat serveras.
- Vi tar emot många företag, föreningar och tjejträffar, berättar Lisbeth Ekman på Solpoolen.
Företaget vill även kunna servera vin och starköl, och gjorde därför en ansökan om serveringstillstånd. Tidigt i våras avslogs ansökan av socialnämnden i Västervik med motiveringen att Solpoolen inte var godkänd som livsmedelslokal.
Nämnden vände sig också mot att Solpoolen tänkt sig att servera kalla rätter.
- Enligt lagens andemening kan kalla rätter inte anses utgöra lagad mat, menade socialnämnden.
Enligt alkohollagen ska man kunna servera lagad mat för att få serveringstillstånd.
Solpoolen fann sig inte i avslaget utan överklagade till länsrätten. Där hävdade företaget att de inte behövde ett godkännande som livsmedelslokal, eftersom man inte tänkt sig att laga maten på plats. Maten skulle tas från ett cateringföretag. Numera har man också ett avtal med en leverantör som kan erbjuda lagad mat på porslin. Solpoolen sade sig också ha fått uppgiften från miljö- och byggnadsnämnden att det viktiga är att det är matleverantören som är godkänd enligt livsmedelslagen.
Socialnämnden hävdade även i länsrätten att Solpoolens lokaler ska vara godkända livsmedleslokaler.
Det håller inte länsrätten med om. I sin dom skriver man att lagen är mildare mot den som enbart ska servera alkohol till slutna sällskap. Länsrätten hänvisar både till alkohollagens förarbeten och till en dom från Hallands län.
Kravet på en godkänd livsmedelslokal gäller enbart den som vill servera alkohol till allmänheten. Länsrätten anser därför att Solpoolen ska beviljas serveringstillstånd.
Lisbeth Ekman på Solpoolen är glad. Däremot kommer ingen servering igång den närmaste tiden.
Företaget har fortfarande inte fått något tillstånd. Rätten har bara uppmanat socialnämnden att ge företaget serveringstillstånd.
- Vi får träffa socialnämnden och prata igenom vad som ska gälla för serveringen, säger Lisbeth Ekman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!